Linkovi

Bebe znaju više no što mislimo


Bebe znaju više no što mislimo
Bebe znaju više no što mislimo

Razvoj verbalne sposobnosti najviše ovisi o tome koliko roditelji komuniciraju sa malim djetetom

Ono što novorođene bebe znaju fascinira liječnike, znanstvenike i roditelje. S tehnologijom kojom se mjere moždani valovi i ostali pokazatelji moždane aktivnosti, znanstvenici otkrivaju da bebe znaju više nego što mi to mislimo.

Što znaju i kada to znaju? Odgovor na ta pitanja moraju pronaći znanstvenici koji prate aktivnosti mozga kod beba. Na Sveučilištu Northwestern, znanstvenici su nedavno zaključili da puno prije nego što bebe počnu govoriti, one prepoznaju riječi i mogu ih povezati sa stvarima koje one predstavljaju. Sa svoja četiri i pol mjeseca, Finn još ne govori, no definitivno reagira na ono što mu govori njegova majka:

Istraživanje Sveučilišta Northwestern, kao i ona provedena na drugim sveučilištima, pokazuju da je jedna od najboljih stvari koje roditelji mogu učiniti za verbalni razvoj novorođenčadi - pričanje:

Covington Campbell počela je verbalno komunicirati sa sinčićem čak i prije nego što se rodio. Kaže da bi mu pričala o onome što je u određenom trenutku radila. Znanstvenici smatraju da bebe počinju razvijati jezične sposobnosti još dok su u utrobi. Kad je bila trudna s Finnom, Covington Campbell je studirala pravo. "Završavala sam posljednji semestar…stoga, dođite me ponovno posjetiti za 30 godina i provjeriti je li on odvjetnik, jer bi se uvijek počeo micati kad bi čuo moje profesore na predavanjima" - sjeća se Covington Campbell.

Kathy Hirsh-Pasik direktorica je Laboratorija za jezik novorođenčadi na Sveučilištu Temple u Philadelphiji. I ona smatra da se prvotni procesi jezičnog razvoja događaju u utrobi jer bebe čuju govor njihovih majki. Tada one usvajaju melodiju jezika: "Bebe ponekad mogu zapamtiti neke riječi koje su čule. I izgleda da prepoznaju jezične skupine. Možda nisu naučili francuski ili španjolski, ali znaju da ti jezici spadaju u jednu grupu, a engleski i njemački u drugu."

Jedna druga studija pokazuje da bebe i djeca kojoj se često priča imaju viši kvocijent inteligencije te kasnije postižu bolji uspjeh u školi. Judy Montgomery, stručnjakinja za razvoj djece, bodri roditelje da pričaju svojoj djeci: "Roditelji i drugi članovi obitelji, prvi upoznaju djecu s rječima. A što više riječi djeca čuju, to će im bogatiji biti vokabular."

Postoje čak i naprave koje broje riječi koje bebe čuju; njima se pomaže roditeljima da ocijene koliko pričaju svojim bebama. No, Kathy Hirsh-Pasik upozorava da se novorođenčad ne bi smjelo stavljati ispred televizora, jer – kaže – djeca trabaju interaktivnu komunikaciju

Covington Campbell voli pjevati svojoj bebi jer, kako kaže, on na to reagira osmjesima i to ga smiruje. ‘Pjevajte i pričajte svojoj djeci’ - poručuje ova mlada mama.

XS
SM
MD
LG