Linkovi

Zdravko Mamić na ročištu u Sudu BiH: Ne želim u Hrvatsku


Mamićevo viđenje optužnica koje ga terete za izvlačenje novca iz Dinama
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Sud Bosne i Hercegovine danas je na ročištu bivšem izvršnom direktoru NK Dinamo Zdravku Mamiću donio odluku da nema osnova za određivanje pritvora. Također mu je naložio zabranu napuštanja BiH te polaganje putne isprave, što je prema riječima njegovog advokata Veljka Miljevića očekivano.

Mamić je na ročište u Državni sud došao na poziv Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sudskog postupka koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi da je učestvovao u izvlačenju 38 miliona KM iz pomenutog nogometnog kluba.

Advokat Miljević je nakon ročišta izjavio da uskoro slijedi postupak redovne ekstradicije te da još uvijek ne postoje prognoze šta će se desiti.

„To nije automatizam za izručenje i tek treba utvrditi da li se radi pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Postoji sumnja u pravično suđenje zbog nezakonitog postupanja tužilaštva. NK Dinamo je rekao da nije napravljena nikakva vrsta štete, a u svim postupcima se navodi da Mamić nije uzeo lipe ni kune od NK Dinama i da ne postoji utaja poreza“, rekao je advokat.

Zdravko Mamić nakon ročišta rekao je novinarima kako se ni u jednoj optužnici ne može iščitati da je oštetio Dinamo ni za jednu kunu ili lipu.

„Ne želim da mi se sudi u Hrvatskoj je postupak nije pravična, želim ostati u BiH. Moja druga država BiH je moja sudbina i nada. Dinamo je ponosan na moj rad i sve odluke koje sam donio. Režim Hrvatske mi se navalio na leđa iz političkih razloga jer je to politički montiran proces“, prokomentirao je čelnik Dinama.

Prethodno je Županijski sud u Osijeku izdao nalog za raspisivanje potjernice protiv njega u kojem je Optužno vijeće tog suda 21. maja odredilo istražni zatvor, a policija je i službeno raspisala međunarodnu potjernicu za Mamićem. Optužno vijeće je 21. maja potvrdilo drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice osumnjičenih koje tužilaštvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja NK Dinamo oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Mamića tada je određen i istražni zatvor.

U slučaju Mamića u Hrvatskoj do sada se smijenilo nekoliko sudija. Kako je 6. juna sudinica Azra Salitrežić, koja je bila zadužena za ovaj kazneni predmet, Uredu predsjednika suda podnijela zahtjev za njenim uklanjanjem s ovog slučaja, predsjednik Županijskog suda je 7. juna prihvatio zahtjev sutkinje, "iz razloga što je dala valjane argumente za svoje sklanjanje, sve u svrhu izbjegavanja svake sumnje u neovisnost i nepristranost u odlučivanju navedene sudinice u tom kaznenom predmetu", istaknuto je sa suda.

Elektronskim putem je određeno da će novi sudija biti Davor Mitrović koji je zaprimio kazneni spis i odmah izdao nalog za raspisivanje potjernice protiv prvooptuženog Zdravka Mamića, kojem je Optužno vijeće 21. maja odredilo istražni zatvor.

Temeljem prve, od ukupno tri, USKOK-ove optužnice, Mamić je u junu prošle godine na sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude došao je u BiH. Podsjećamo, drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin brat Zoran, sin Mario, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, menadžer Nikky Artur Vuksan te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od decembra 2004. do istog mjeseca 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanije te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

XS
SM
MD
LG