Linkovi

Zašto u Iranu nemiri jenjavaju?


Iranski režimski lojalisti pokazuju postere s pozivima na smrt oporbenih političara Mir Hosseina Mousavija i Mehdija Karroubija, te bivšeg predsjednika Mohammada Khatamija
Iranski režimski lojalisti pokazuju postere s pozivima na smrt oporbenih političara Mir Hosseina Mousavija i Mehdija Karroubija, te bivšeg predsjednika Mohammada Khatamija

"Razlika je u tome što je iranska vlast – za razliku od one u Egiptu - spremna ubijati, premlaćivati i hapsiti svoje građane," rekao je predsjednik Obama

Iranski vjerski režim pun je hvale za nedavno okončane prosvjede u Egiptu i u Tunisu. Pobunu tamošnje javnosti protiv autoritarnih režima pozdravila je i iranska oporba, koja je ovaj tjedan organizirala najveće prosvjede u prošle dvije godine, od kontroverznih predsjedničkih izbora u proljeće 2009. No, nakon samo nekoliko dana, nemiri u Iranu su prestali – za razliku od niza arapskih država u susjedstvu.

Na ulicama Teherana se ponovno demonstriralo. Kao i u proljeće 2009. – nakon izbora za predsjednika države za koje oporba tvrdi da su bili lažirani – policija je vrlo oštro reagirala. Konzervativni članovi parlamenta čak su u zakonodavnom tijelu glasno tražili smrtne kazne za dvojicu vođa oporbenog pokreta Mir Hoseina Mousavija i Mehdija Karroubija. Njih su dvojica bili na čelu demonstracija prije dvije godine i zato su posljednjih tjedan dana proveli u kućnom pritvoru.

Međutim, iranska je oporba prilično razjedinjena glede ove dvojice reformskih političara – naime i oni su nekoć pripadali vjerskom vrhu. Mousavi je bio premijer Irana, a Karroubi predsjedatelj parlamenta.

Patrick Clawson iz Instituta za Srednji istok u Washingtonu smatra međutim da će režim u Teheranu pogriješiti ako ih sada stavi pred sud: "Ako ta dvojica sada nestanu s političke scene, nova generacija oporbenih vođa bit će mnogo više neprijateljski nastrojena prema Islamskoj republici nego što su ovi sadašnji."

Inače, predsjednik Barack Obama je prije nekoliko dana oštro kritizirao odgovor režima u Teheranu na mirne prosvjede građana. Predsjednik je ukazao na razliku između Egipta i Irana. U prvom je vojska vrlo suzdržano reagirala na građansku pobunu, dok je represija u Iranu otvorena. "Razlika je u tome što je iranska vlast – za razliku od one u Egiptu - spremna ubijati, premlaćivati i hapsiti svoje građane," rekao je predsjednik Obama.

Patrick Clawson procjenjuje da je predsjednik Obama odustao od diplomatskog pristupa Teheranu, koji je pokušao razviti tijekom prve dvije godine svog mandata: "Sjedinjene Države i Iran nisu u nikakvim pregovorima i zbog toga ne postoje razlozi zbog kojih bi se Bijela kuća trebala susprezati u svojim izjavama o nemirima u Iranu."

Iranska je oporba znatno suzdržanija u svom buntu, upravo zbog toga što se tamošnji režim ne libi koristiti silu. Međutim, nezadovoljstvo režimom je očito, ali je ipak ispod površine.

XS
SM
MD
LG