Linkovi

'Zašto američki ministar obrane Robert Gates želi otići? '


Christian Science Monitor piše da je Gates na putu da postane jedan od najutjecajnijih ministara obrane u proteklih 50 godina dok nastavlja s preoblikovanjem ustroja američke vojske nakon Hladnog rata

„Zašto bi se ministar obrane Robert Gates želio umiroviti?“ – pitanje je koje postavlja Christian Science Monitor. Naposljetku, nastavlja bostonski dnevnik, on je na putu da postane jedan od najutjecajnijih ministara obrane u proteklih 50 godina dok nastavlja s preoblikovanjem ustroja američke vojske nakon Hladnog rata.

„On je izvanredan ministar obrane. On je doprinos za američku vladu i sveukupno je učinio dobre stvari“, ocjenjuje Todd Harrison, analitičar pri Centru za strateške i proračunske procjene.

No ministar obrane Robert Gates ipak želi otići prije isteka mandata sadašnje američke administracije. Christian Science Monitor iznosi nekoliko razloga zašto je to, iz Gatesove perspektive, dobra odluka.

Prvo, njegov posao je okončan. Naime, prvi čovjek Pentagona je, podsjeća bostonski dnevnik, značajno transformirao moderne oružane snage, više nego većina njegovih prethodnika. Između ostaloga, ugasio je ili dramatično smanjio 33 programa oružja, smjenjivao čelne generale i predlagao gašenje nekih zapovjedništava, a istodobno zauzeo se za otvaranje nekih novih.

Drugo, Afganistan je to što jest i tu se ne može puno više učiniti. Strategija za Afganistan je postavljena, a hoće li uspjeti manje ovisi o onome što se događa u Washingtonu, a više o prilikama na terenu.

I treće, Gates je još uvijek republikanac. Ako ostane predugo, dodaje Christian Science Monitor, mogao bi pomisliti da će ga se poistovjećivati s administracijom predsjednika Obame i demokratima. On bi, spekulira ovaj list, vjerojatno više volio da ga se smatra svojevrsnim mostom između dvije stranke.

U američkim medijima sve više prostora dobiva plan izgradnje muslimanskog kulturnog centra u New Yorku, nedaleko od mjesta terorističkog napada 2001. godine, odnosno izjave koje o ovoj vrućoj temi stižu sa svih strana političkog spektra i time je još više raspaljuju.

Za ovo izdanje pregleda američkog tiska iz Washington Posta donosimo ocjenu čelnika demokrata u Senatu, Harrya Reida, koji je putem svog glasnogovornika izjavio slijedeće: „Prvi amandman američkog Ustava štiti slobodu vjere. Senator Reid to poštuje, ali vjeruje da bi džamija trebala biti sagrađena negdje drugdje“. Reid je objavio takvu izjavu nakon što ga je izazvala kampanja njegove republikanske suparnice na izborima u studenome Sharron Angle.

U javnu debatu uključio se i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa u vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona, republikanac Newt Gingrich, koji je pristaše izgradnje muslimanskog centra dva bloka od mjesta na kojem su se nekoć nalazili neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra usporedio s nacistima.

„Nacisti nemaju pravo postaviti svoj znak u blizini Muzeja holokausta u Washingtonu“, kazao je Gingrich dodajući da „nikada ne bismo trebali dopustiti Japancima da postave neko svoje obilježje blizu Pearl Harboura“. Gingrich je, podsjeća Washington Post, poznat po „etiketiranju“ osoba s kojima se ne slaže.

XS
SM
MD
LG