Linkovi

Zaštita radioloških materijala u bolnicama nije dostatna, kaže kongresnica Jane Harman


Zaštita radioloških materijala u bolnicama nije dostatna, kaže kongresnica Jane Harman
Zaštita radioloških materijala u bolnicama nije dostatna, kaže kongresnica Jane Harman

Harman kaže da bi trebalo uložiti 125 milijuna dolara da se osiguraju nuklearni materijali u oko 500 bolnica diljem zemlje

Vodeća osoba u Zastupničkom domu Kongresa za obavještajna pitanja upozorava da Sjedinjene Države ne čine dovoljno da bi spriječile teroriste u eventualnoj krađi radioloških materijala iz bolnica, za izradu 'prljave bombe'. Predsjedateljica Pododbora Zastupničkog doma za obavještajne djelatnosti i ocjenu rizika od terorizma, Jane Harman, izjavila je na skupu stručnjaka u Zakladi New American, u Washingtonu, da bi trebalo uložiti 125 milijuna dolara da se osiguraju nuklearni materijali u oko 500 bolnica diljem zemlje.

Al-Qaida i druge ekstremističke skupine izrazile su zanimanje za miješanje konvencionalnog oružja s radioaktivnim materijalima kako bi napravile takozvanu 'prljavu bombu.' Demokratska kongresnica iz Kalifornije Jane Harman kaže da Sjedinjene Države ne čine dovoljno da bi držale sigurnima takve materijale u bolnicama i znanstveno-istraživačkim centrima.

"Radiološki izvori u ovoj zemlji nisu dostatno osigurani. Ako se tome doda porast domaćeg terorizma - nešto što moj pododbor budno prati! - onda imate spreman recept za katastrofu," kaže Harman.

Njezini komentari dolaze kratko nakon što je Državno tajništvo upozorilo Amerikance koji putuju u Europu na pojačanu budnost zbog mogućih napada terorista, ali nije bilo rečeno ni kakvi bi bili mogući napadi, niti koje su zemlje u Europi najranjivije pred napadom. Jane Harman - koja redovito prima klasificirana obavještajna izvješća i brifinge - kaže da Bijela kuća nije dobro objasnila Amerikancima o čemu se radilo kod upozorenja na moguće napade u Europi, što ona opisuje kao 'stvarnu prijetnju'.

Prije par godina, Harman je obišla tri njujorške najveće bolnice u inspekciji sigurnosnih mjera pri čuvanju radioloških materijala: "Ne bi bilo tako jako teško upasti u neku od tih bolnica, uzeti radiološki materijal iz nekog od dijagnostičkih aparata, sastaviti primitivnu prljavu bombu i detonirati ju, sve tako trenutno da policija ne bi još niti stigla do tog mjesta."

Harman je također pitala ravnatelje tih bolnica o mjerama provjere koje provode pri upošljavanju osoblja koje rukuje radiološkim materijalima. Njihovi odgovori su je, kaže, naveli da vjeruje da bi detonacija prljave bombe iz bolnice lako mogla biti 'posao iznutra'.

Jane Harman kaže da nije jako skupo osigurati pristup radiološkim materijalima protiv neželjenog upada i krađe: "Sjedinjene Države bi mogle osigurati radiološke izvore u 500 glavnih velegradskih bolnica u zemlji po cijeni od oko 250 tisuća dolara po zgradi. Dakle - ukupno 125 milijuna dolara … što u Afganistanu vjerojatno potrošimo za sat vremena."

Harman kaže da se nada da će se, kad prođu izbori u studenom, oba doma Kongresa brzo vratiti poslu i osigurati financiranje za taj projekt.

Ranije ove godine, predsjednik Barrack Obama je okupio u Washingtonu gotovo 50 čelnika država i drugih uglednika na raspravu o osiguranju nuklearnih materijala u svijetu. No, govorilo se mahom o obogaćenom uranu i plutoniju, a nikakva pažnja nije bila posvećena bolničkim radiološkim materijalima.

XS
SM
MD
LG