Linkovi

Počelo s radom novoosnovano Povjerenstvo za fiskalnu odgovornost i reformu


Na čelu povjerenstva nalazi se Erskine Bowles, koji je bio šef osoblja bivšeg predsjednika Billa Clintona, i bivši republikanski senator iz Wyominga Alan Simpson - predsjednik Obama zatražio je od novog panela da kaže "tešku istinu" o sve većem dugu zemlje

Predsjednik Barack Obama zatražio je od novoosnovanog Nacionalnog povjerenstva za fiskalnu odgovornost i reformu da kaže "tešku istinu" o sve većem dugu zemlje. Američki je predsjednik danas govorio prije prvog sastanka ovog tijela rekavši da će biti preispitani svi aspekti proračuna u nastojanju da se smanji potrošnja. Predsjednik je dodao da neka rješenja za smanjivanje duga neće biti popularna, međutim zatražio je od kongresnih zastupnika da počnu više razmišljati o sljedećoj generaciji, a manje o sljedećim izborima.

Barack Obama je obećao, međutim, da će njegova administracija nastaviti činiti sve što je nužno kako bi promicala ekonomski oporavak. Predsjednik je utemeljio dvostranački panel s 18 članova u veljači kako bi se analizirao nacionalni proračunski manjak koji se prošle godine popeo na vrtoglavih bilijun i 400 milijardi dolara.

Predsjednik je dodao da su Sjedinjene Države već poduzele akciju za smanjivanje deficita, usvajajući reformu sustava zdravstvene zaštite i predlažući neke rezove u sljedećem proračunu. Guverner Središnje banke Ben Bernanke upozorio je članove povjerenstva da se američki proračun nalazi na "neodrživoj stazi". U pripremljenim komentarima gospodin Bernanke je rekao da će neuspjeh u obuzdavanju potrošnje na kraju nanijeti štetu američkom gospodarstvu.

Na čelu povjerenstva nalazi se Erskine Bowles, koji je bio šef osoblja bivšeg predsjednika Billa Clintona, i bivši republikanski senator iz Wyominga Alan Simpson. Vjeruje se da će se povjerenstvo baviti potrošnjom na popularne programe kao što su Social Security i Medicare, koji osiguravaju mirovine i zdravstvenu zaštitu umirovljenicima. Panel će razmatrati i povećavanje poreza. Predsjednik Obama odredio je 1. prosinca kao krajnji rok do kad povjerenstvo mora podnijeti konačno izvješće.

XS
SM
MD
LG