Linkovi

Započinje skup o AIDS-u u Beču


Započinje skup o AIDS-u u Beču
Započinje skup o AIDS-u u Beču

Lijeka za ovu bolest nema, a usprkos izvjesnom napretku - ova se zaraza širi.

U nedjelju u Beču počinje 18. Međunarodna konferencija o AIDS-u. Od 1985., kada je prvi put održan ovakav skup, o AIDS-u se mnogo naučilo. Bez obzira na to, lijeka za ovu bolest nema, a usprkos izvjesnom napretku - ova se zaraza širi.

U mnogim zemljama u razvoju, zaraženi virusom HIV-a često boluju i od tuberkuloze. Liječnica Helen Bygrave, koja radi u jednoj klinici u Lesotu, kaže da je u toj afričkoj zemlji između 80 i 90 posto oboljelih od tuberkuloze također zaraženo i virusom HIV-a. Borba protiv AIDS-a je u mnogim zemljama u razvoju otežana i zbog toga što se AIDS promatra kroz prizmu tradicionalnog morala – kao svojevrsna kazna za promiskuitetno ponašanje. Međutim, Indonežanka Suskma Ratri, aktivistica u borbi protiv AIDS-a kaže da 'ova zaraza ne pita ni za vjeru, a niti za moral': "Predstavnica sam skupine koja se u mojoj zemlji smatra 'sigurnom' – spadam u one koji su vjerni u braku. Bez obzira na to, zaražena sam virusom HIV-a".

Čak i u tradicionalnim islamskim društvima – u kojima vladaju stroge norme o spolnom životu - zapaža se rast u broju zaraženih, iako on nije visok kao u nekim drugim zemljama. Najčešće su žrtve narkomani, muškarci koji su u istospolnim vezama, te prostitutke.

…Ovogodišnja međunarodna konferencija o AIDS-u, koja se održava u Beču, posvetit će se pravima zaraženih osoba. Čelni dužnosnik američke vlade za borbu protiv AIDS-a, doktor Eric Goosby, izjavio je za Glas Amerike da će se širenja ove bolesti ograničiti kada se promijeni javna percepcija o njezinim žrtvama:v"Te se osobe ne žele prijaviti liječniku te medicinsku njegu zatraže često onda kada je već prilično kasno. Obično onda kada obole i od tuberkuloze".

Uz stigmatizaciju i diskriminaciju, žrtve su pogođene i konzervativnim društvenim normama mnogih zemalja u razvoju. Rock pjevačica Annie Lennox jedna je od globalnih aktivistica u borbi protiv AIDS-a. Ona kaže da su u posebnoj opasnosti žene i djevojke: "Najveći rizik nose žene u reproduktivnoj dobi. Problemi te populacije moraju se odmah početi rješavati".

Iako žene i djevojke čine oko 50 posto zaraženih u svijetu, u zemljama sub-saharske Afrike žene čine 60 posto zaraženih. Na jugu ovog kontinenta, vjerojatnoća zaraze virusom HIV-a tri puta je veća za djevojke nego mladiće. Anthony Fauci s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje kaže da je od ključne važnosti informirati žene i poraditi na njihovom društvenom utjecaju u zemljama gdje žive: "Žene u tim zemljama čak nemaju niti osobno pravo da poduzmu mjere koje bi ih zaštitile od virusa HIV-a".

Stručnjaci tvrde da kaznene mjere kojima je cilj suzbiti takozvano riskantno ponašanje često vode do još bržeg širenja AIDS-a. Ove godine inače ističe rok za uspostavljanje univerzalnog, globalnog pristupa prevenciji, tretmanu i svim oblicima liječenja od AIDS-a. Očito je da ovaj cilj nije postignut. Međutim, aktivisti koji se bore protiv ove bolesti smatraju da je naglasak na ljudskim pravima žrtvama dobar korak na putu suzbijanja ove bolesti.

XS
SM
MD
LG