Linkovi

Zapadne zemlje zabrinute zbog talibanske represije u Afganistanu


FILE - Taliban fighters patrol in Kabul, Afghanistan, Aug. 19, 2021.
FILE - Taliban fighters patrol in Kabul, Afghanistan, Aug. 19, 2021.

Sjedinjene Američke Države i grupa zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, izrazile su zabrinutost zbog prijavljenih ubistava i nestanaka bivših pripadnika afganistanskih snaga bezbjednosti nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu.

U zajedničkom saopštenju, 21 država plus Evropska unija pozvale su se na izvještaje o ubistvima i nestancima koje su dokumentovale međunarodne organizacije Human Rights Watch i drugi.

"Podvlačimo da ove navodne akcije predstavljaju ozbiljne povrede ljudskih prava i da su u suprotnosti sa najavljenom amnestijom talibana", navodi se u saopštenju koje je objavilo njemačko ministarstvo spoljnih poslova.

"Prijavljeni slučajevi moraju biti istraženi brzo i na transparentan način, a odgovorni moraju biti procesuirani", navodi se u saopštenju.

U izvještaju koji je Human Rights Watch objavio 30. novembra, navodi se više od 100 pogubljenja i otmica bivših zvaničnika afganistanske vlade otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Sayed Khosti odbacio je optužbe za ubistva iz odmazde, rekavši da nisu predstavljeni nikakvi dokazi.

"Ako postoje dokazi, trebalo bi ih podijeliti sa nama", rekao je on u video izjavi, ukazujući na opštu amnestiju koju je objavila talibanska vlada.

"Imali smo nekoliko pojedinačnih slučajeva ubistava bivših članova vlade, ali to je bilo zbog privatnog neprijateljstva i uhapsili smo one koji su umiješani", dodao je talibanski zvaničnik.

Suočeni sa dubokom ekonomskom krizom nakon naglog povlačenja strane pomoći, talibani su apelovali na međunarodnu podršku kako bi spriječili humanitarnu katastrofu u kojoj se više od polovine stanovništva suočava sa glađu tokom zime.

"Nastavićemo da ocjenjujemo talibane po njihovim djelima", navodi se u zajedničkom saopštenju zapadnih zemalja.

Saopštenje su objavile Evropska unija, Australija, Belgija, Bugarska, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Japan, Holandija, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Švajcarska, Velika Britanija, Ukrajina i SAD.

XS
SM
MD
LG