Linkovi

Za nesreću u Meksičkom zaljevu krive tri firme koje su poslovale na bušotini, kaže istražno povjerenstvo


Predsjedatelji istražnog povjerenstva Bob Graham i William Reilly govore o izvješću o izljevu nafte iz bušotine BP-ja, u Meksičkom zaljevu, prošle godine
Predsjedatelji istražnog povjerenstva Bob Graham i William Reilly govore o izvješću o izljevu nafte iz bušotine BP-ja, u Meksičkom zaljevu, prošle godine

Istražno tijelo je preporučilo da se 80 posto od novčanih kazni za ekološku nesreću u Meksičkom zaljevu utroši na gospodarsku obnovu te regije

U najvećoj industrijsko-ekološkoj nesreći u američkoj povijesti poginulo je u travnju prošle godine 11 osoba – radnika na bušotini British Petroleuma uz južnu obalu Sjedinjenih Država. U mjesecima nakon toga, iz oštećene je instalacije isteklo više od četiri milijuna barela sirove nafte. Posebno je bila uništena ribarska industrija u Louisiani.

Na srdžbu lokalnog stanovništva vlasti su odgovorile masovnom akcijom čišćenja, koja je trajala mjesecima, kao i bezuspješnim, također višemjesečnim, pokušajima da se oštećena bušotina konačno začepi.

Predsjednik Barack Obama imenovao je istražno povjerenstvo koje je jučer objavilo rezultate višemjesečnog rada. Izvješće za nesreću optužuje tri firme koje su poslovale na bušotini.

William Reilly, dopredsjedatelj istražnog povjerenstva i bivši direktor Agencije za zaštitu okoliša je rekao: "Posjedujemo dokaze koji ukazuju da su firme Halliburton, Transocean i BP – koje posluju po cijelom svijetu – odgovorne za ozbiljne propuste, koji su se dogodili u noći 20. travnja. Svi koji posluju s tim firmama zbog toga bi morali biti vrlo oprezni."

Istražno povjerenstvo je zaključilo da se ova nesreća mogla izbjeći te da naftno-plinski sektor mora učiniti više na planu prevencije sličnih nesreća u budućnosti.

William Reilly i bivši senator Bob Graham – drugi predsjedavajući ovog povjerenstva – dali su Glasu Amerike intervju dan prije objave rezultata istrage.

Bob Graham kaže da bi se slična nesreća mogla ponoviti ako se ne provedu potrebne promjene: "Iznenadilo me kad sam saznao koliko je naftna industrija bila pasivna kada je riječ o sigurnosti tih postrojenja. Također, iznenadilo me kad sam saznao da je naftu znatno opasnije bušiti na velikoj dubini, nego u razmjerno plitkim vodama."

Izvješće predsjednikove istražne komisije navodi da su tri firme – BP, Halliburton i Transocean – željele uštedjeti na mjerama sigurnosti. Pogotovo su kritizirani sastojci u cementu koji je korišten za prvotno začepljenje bušotine. Negativni rezultati testova sigurnosti bili su ignorirani – navodi se u izvješću.

Kada je do nesreće došlo, tri firme nisu adekvatno reagirale, nastavlja se u izvješću. Dan nakon nesreće, zamjenik direktora korporacije BP David Rainey je izjavio: "Ako je i došlo do zagađenja okoliša, to je minoran problem."

BP je jučer priopćio da 'podržava napore predsjednikova istražnog povjerenstva, kako bi se pooštrile sigurnosne mjere'. BP je također spreman surađivati s drugim srodnim firmama da se provedu te mjere.

Istražno tijelo je preporučilo da se 80 posto od novčanih kazni za ekološku nesreću u Meksičkom zaljevu utroši na gospodarsku obnovu te regije. Traži se također pomnija zakonska kontrola naftne industrije, kako bi se spriječile buduće nesreće.

William Reilly govori o nerazmjeru između profita naftnih firmi i novca koji država troši na njihov nadzor, kada je u pitanju ekologija: "Od tih ogromnih zarada i profita od iznajmljivanja pojedinih nalazišta mora se nešto uzeti za naplatu kontrole, kako bi se svi ponašali pošteno, a priroda zaštitila. Tako se nešto nije prakticiralo prije, niti u našoj zemlji a niti u drugim zemljama."

Međutim, klima u Kongresu Sjedinjenih Država pogoduje danas interesima poslovnih krugova, odnosno što manjoj državnoj kontroli. Članovi povjerenstva su svjesni te činjenice, ali se nadaju da članovi Kongresa nisu zaboravili prošlogodišnju ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu.

XS
SM
MD
LG