Linkovi

Za izljev nafte u Meksičkom zaljevu krive odluke o uštedama bez razmišljanja o rizicima


2013年2月26日埃及警方和救援人員將在盧克索附近墜毀的一個熱氣球當中遇難旅客的屍體移離現場。
2013年2月26日埃及警方和救援人員將在盧克索附近墜毀的一個熱氣球當中遇難旅客的屍體移離現場。

Zaključak predsjedničkog panela je da su u korijenu nesreće bili sustavni problemi, te da se - bez značajne reforme i u praksi naftnih kompanija i u vladinoj politici - takva nesreća opet može dogoditi

Izvješće predsjedničkog istražnog panela o prošlogodišnjem masivnom izljevu nafte u Meksičkom zaljevu krivnju za nesreću pripisuje nizu odluka o uštedama koje su pojedinačno donijele kompanije uključene u rad naftnog tornja Deepwater Horizon.

U tim kompanijama – British Petroleum, Halliburton i Transocean -, kako se kaže u izvješću, nitko nije razmišljao o rizicima kad su donašane odluke koje su štedile vrijeme ili novac. Zaključak panela je da su u korijenu nesreće bili sustavni problemi, te da se - bez značajne reforme i u praksi naftnih kompanija i u vladinoj politici - takva nesreća opet može dogoditi.

Istodobno su članovi britanskog parlamenta koji su proučavali eksploziju naftnog tornja Deepwater Horizon zaključili da nema potrebe zabraniti bušenja na velikim dubinama u Sjevernom moru. Taj je odbor priznao da bi veliki izljev u Sjevernom moru bilo teže začepiti nego onaj u Meksičkom zaljevu, ali je istaknuto da su britanski sigurnosni standardi za naftne bušotine stroži od američkih.

XS
SM
MD
LG