Linkovi

YOGO, legendarni američki safir


YOGO, legendarni američki safir
YOGO, legendarni američki safir

YOGO je rijedak i dragocjen safir, jer njegova je boja, za razliku od drugih, prirodna, u njegovom slučaju nepotrebni su umjetni tretmani visokom temperaturom

Na spomen safira, minerala korunda, pomišljamo odmah na Tajland, Mianmar (Burma), zatim Indiju, Pakistan, Afganistan, Australiju, Tanzaniju, a kad je riječ o najboljima, u smislu sjaja, čistoće, prozirnosti i postojanosti plavih tonova, na Madagaskar, Kašmir i Cejlon (Šri Lanka). U tu skupinu posebno cijenjenih safira stručnjaci ubrajaju i jedan američki.

Nalazišta safira ima na mnogim mjestima u svijetu, safira raznih boja, različite kvalitete. Ima ih i na nekoliko lokacija u saveznoj državi Montana; safir i jest službeni dragulj Montane, jedan od razloga – druga dva su zlato i srebro - zbog kojih ta država i nosi nadimak “Treasure State,” Država bogatstava. Jedan se safir, međutim, posebno ističe među Montaninim safirima, mnogi ga smatraju jednim od tek nekoliko najboljih u cijelom svijetu.

“Preko tisuću hektara kraj mjesta Helena posuto draguljima,” bio je naslov koji je osvanuo u lokalnom listu Helena Independent, jednog dana veljače 1891. godine. Radilo se o safirima, raznih boja, pronađenima u aluvijalnom šljunku rijeke Missouri. Jedna se britanska kompanija odmah “uselila,” latila posla, dala ogromni publicitet mogućnostima, ali proizvodnja je kratko trajala. Zlato je bila puno veća atrakcija i tisuće ispirača zlata, koji su radili na istim lokacijama, žalili su se da im “mali, plavi kamenčići” zapravo otežavaju posao, smetaju u procesu ispiranja. Naime, teži od šljunka, mali su se, plavi kamenčići, safiri, taložili na dnu korita za ispiranje zlatonosnog kamenja i pijeska i začepljivali njegove otvore.

Prava je žila, međutim, jedina te vrste u svijetu, ležala nešto sjevernije, u podnožju Little Belt Mountains, kraj malog mjesta Utica, u Montaninom okrugu Judith Basin, kraju ovjekovječenom na slikama slavnog američkog kaubojskog slikara Charlesa Russella.

Neki Jake Hoover, prijatelj Rusella, tragajući, 1895. godine, također za žutom, ne plavom bojom, u šljunku potoka na dnu klanca zvanog Yogo Gulch (dugom oko 8 kilometara, dubokom preko 2000 metara), naišao je na “plave oblutke” i smatrajući ih jedinstveno lijepima, složio ih u kutiju od cigara i poslao, vođen znatiželjom, u New York, na adresu kompanije Tiffany. Nije prošlo dugo i Jakeu je stigao ček na 3,750 dolara i pismo kojim mu je Tiffany čestitao na pronalaženju “safira neobične kakvoće,” obzirom na njihovu bistrinu, prozračnost i boju. Budući da ga je našao na mjestu zvanom Yogo Gulch, safir je dobio ime YOGO (svi drugi safiri Montane nose ime “Montana Sapphires”). Na jeziku Piegan Blackfeet Indijanaca, “yogo” znači – ljubav, ali i plavetnilo neba.

Po čemu se YOGO odlikuje, što je to što ga izdavaja od drugih safira? Montane i svijeta? U svim drugim Montaninim safirima i onima većine spomenutih zemalja, kakvoća i boja se dobijaju i intenziviraju tek tretmanom grijanja, na temperaturi od 1600 do 1900 stupnjeva Celzija. Istim tretmanom, recimo, Tajlanđani uspijevaju svom jeftinom bijelom safiru promijeniti boju i, naravno, deseterostruko, pa i više, podići njegovu cijenu, po karatu. Računa se da, danas, preko 90 % nađenih safira podliježe tretmanu grijanja; na taj se način skrivaju njihove nesavršenosti i poboljšava slaba boja.

YOGO je rijedak i dragocjen safir, jer njegova je boja, za razliku od drugih, prirodna, u njegovom slučaju nepotrebni su umjetni tretmani, ne primjenjuje se spomenuta tehnologija za postizanje efekta!

Za razliku od drugih safira, YOGO je nastajao vrlo sporo, tijekom razdoblja od nekih 50 milijuna godina; zahvaljujući intenzivnoj temperaturi i pritisku, sve nečistoće iz YOGO kristala bile su “istisnute.” Ostao je čisti safir, prekrasne boje različka, a to je i najpoželjnija boja kod safira. No, YOGO je i žrtva vlastite ljepote – u usporedbi sa saturirano plavim burmanskim, kašmirskim i šrilankanskim primjercima, YOGO se ne uklapa u suvremena i popularna, tamnija shvaćanja vrsnoće safira. Na puno je većoj cijeni bio, i u većoj potražnji, krajem 19. stoljeća.

Tijekom godina, Yogo Gulch, najveće u svijetu in situ depozicijsko ležište safira, dalo je, procjenjuje se, tog dragog kamena u vrijednosti od oko 40 milijuna dolara. Količina YOGO safira je, nažalost, ograničena – teško se vadi iz čvrstih stijena i donio je više tuge nego sreće svojim tragačima - i, nažalost, puno je manji od drugih safira, uglavnom ispod jednog karata (rijetki je nalaz YOGO od dva karata). Najveći, malo više od 10 karata, čuva se u muzeju Smithsonian, u Washingtonu, ali njegova je boja izvanredna, jedinstvena!

Od Tiffanyja do kraljice Viktorije, princeze Mary, vojvotkinje od Yorka, Kaisera Wilhelma... u čijim se kolekcijama nakita našao i mali, plavi kamenčić iz Montane, kako u svojoj knjizi “YOGO, The Great American Sapphire” piše Stephen Voynick, povijest YOGO safira bogata je i čuvena. U svijetu u kojemu osrednjost uzima sve više maha, YOGO ostaje jednim od njegovih najoriginalnijih, najautentičnijih i najljepših safira.

XS
SM
MD
LG