Linkovi

Yemen danas: Zemlja u političkom haosu i ekonomskoj i socijalnoj bijedi


Yemen danas: Zemlja u političkom haosu i ekonomskoj i socijalnoj bijedi
Yemen danas: Zemlja u političkom haosu i ekonomskoj i socijalnoj bijedi

Analitičari se slažu u ocjeni da do stabilizacije stanja u Yemenu može doći uspostavljanjem sigurnosti i provođenjem reformi, ekonomskih socijalnih i političkih. Takođe se slažu i u procjeni da će pomoć SAD toj zemlji iduće godine morati biti veća od ovogodišnje, ukoliko se želi ostvariti neki opipljiviji napredak na stabiliziranju prilika u Yemenu.

Prošle godine, na Božić, teroristi al-Qaide koji djeluju u i iz Yemena pokušali su, ali na svu sreću nisu uspjeli, oboriti američki putnički avion. Da podsjetimo, Umar Farouk Abdulmutallab, mladi Nigerijac koji je studirao u Yemenu je eksplozivom sakrivenim u odjeći imao namjeru izazvati eksploziju u avionu na letu od Amsterdama do Detroita. U međuvremenu, tokom protekle godine Sjedinjene Američke Države su uveliko povećale finasijsku pomoć Yemenu nastojeći stabilizirati ekonomske i socijalne neprilike u toj zemlji i na taj je način učiniti manje pogodnim tlom za djelovanje al-Qaide.

U pradavna vremena Yemen je nazivan arapskim Feniksom, odnosno sretnom Arabijom. Danas, to je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, sa nezaposlenošću od 40 odsto. Trećina stanovnika je neuhranjena, gladuje...

Zemlja je u političkom haosu. Na sjeveru jedna velika grupa pobunjenika se bori protiv vladinih snaga, na jugu druga grupa pobunjenika se bori za odvajanje....

Sve to skupa Yemen čini vrlo atraktivnim za al-Qaidu, za regrutiranje novih terorista. Jemenski ogranak je jedan od najaktivnijih ogranaka te terorističke mreže. Uz prologodišnji neuspio pokušaj obaranja američkog aviona, jemenska al-Qaida, kako se tvrdi, stoji i iza pokušaja slanja bombi američkim komercijalnim avionima za prevoz tereta.

John Brennan
John Brennan

John Brennan, visoki savjetnik Bijele kuće za borbu protiv terorizma ističe:

„Čak i da iz Yemena nema prijetnji našoj sigurnosti, stanje u toj zemlji zaslužuje punu pažnju Sjedinjenih Država. Yemen i njegovo stanovništvo su ti kojima treba pomoći.“

Upravo stoga američka pomoć Yemenu je tokom ove godine povećana tri puta i dostigla je 300 miliona dolara. Poređenja radi, u 2008. godini bila je svega 22 miliona dolara.

Mohammed Al-Basha, glasnogovornik jemenske ambasade u Washingtonu, kaže:

„Nama nije nužna samo američka pomoć. Naši problemi su toliko veliki da nam je potrebna regionalna i međunarodna pomoć.“

Christopher Boucek, ekspert za zbivanja na Srednjem Istoku, smatra da bi Sjedinjene Države trebalo da čine i više:

Christopher Boucek
Christopher Boucek

„Obim američke uključenosti ne odgovara onome što se ovdje govori o značaju koji zbivanja u Yemenu imaju za američku sigurnost.“

Gospodin Boucek ističe da je ta sigurnost ugrožena i objavljivanjem povjerljivih diplomatskih kablograma na web-stranici Wikileaksa. U jednom od tih kablograma otkriva se da su više zračnih napada na pobunjenike izvele američke letjelice, a ne zračne snage jemenske vlade, kako je to tvrdio predsjednik Yemena.

„Sasvim je sigurno da će al-Qaida na arapskom poluotoku i to koristiti kao motiv budućih regrutiranja. Tvrdiće da jemenska vlada nije neovisna i legitimna...“ - kaže Boucek.

I gospodin Brennan je uvjeren da će al-Qaida iskoristiti svaki momenat za ostvarenje svojih ciljeva i dodaje:

„Tamošnji teroristi su skupina ubica, pojedinaca spremnih da razaraju i ubijaju.“

Većina pritvorenika u zatvoru Guantanamo su jemenski državljani. Sjedinjene Države nemaju indikacija da se neki od osam pritvorenika, već vraćenih u Yemen, ponovo pridružio teroristima. Po mnogim pouzdanim ocjenama, program u koji su uključeni garantira da se to neće desiti. Ali.... taj program košta, težak je teret za zemlju siromašnu poput Yemena.

Mohammed Al-Basha
Mohammed Al-Basha

„Socijalni i ekonomski izazovi u Yemenu obeshrabruju. I zbog toga za nas nema mirnog sna“ - kaže gospodin Al-Basha, glasnogovornik jemenske ambasade.

Analitičari se slažu u ocjeni da do stabilizacije stanja u Yemenu može doći uspostavljanjem sigurnosti i provođenjem reformi, ekonomskih socijalnih i političkih. Takođe se slažu i u procjeni da će pomoć Sjedinjenih Država toj zemlji iduće godine morati biti veća od ovogodišnje, ukoliko se želi ostvariti neki opipljiviji napredak na stabiliziranju prilika u Yemenu.

XS
SM
MD
LG