Linkovi

Yemen: Može li biti izbjegnut građanski rat?


 Naoružani šiitski Houthi na straži ispred državne palate u Sani
Naoružani šiitski Houthi na straži ispred državne palate u Sani

Jemenska eksplozivna smjera plemenskog, regionalnog i sektaškog rivalstva dovela je zemlju blizu građanskog rata.

Po ocjeni specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Yemen, političke stranke blizu su potpisivanju sporazuma kojim bi mogao mogao biti izbjegnut građanski rat u toj državi. Kriza je izbila prošle godine kada su pripadnici šiitske Houthi milicije sa sjevera Yemena preuzeli vlast, što je predsjednika Yemena prisililo na ostavku. Realna je bozajan da bi u mogući građanaski rat u Yemenu mogli biti uvučene Saudijska Arabija i Iran, rivalske regionalne sile.

Velika grupa Jemenki prosvjedovala je ispred jhotela u Sani u kojem su, krajem prošlog tjedna, pregovarali predstavnici jemenskih političkih stranaka, zahtijevajući okončanje krize:

"Političke stranke moraju hitno postići dogovor da Yemen ne bi utonuo u rat" - bila je jedna od poruka prosvjednice Ibihal Al-Deli.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Yemen Jamal Benomar rekao je da bi u dogovor političkih stranaka mogla biti uključena opcija formiranja prelaznog vijeća kojim bi bio zamijenjen gornji dom parlamenta, dok bi postojeći donji dom, kojim dominiraju oni koji podržavaju Houthise, ostao u funkciji.

Pripadnici Houthi milicije preuzeli su Sanu, glavni grad Yemena, koji su držali pripadnici jemenskih sunitskih plemena i drugih grupa sa juga. Unatoč optimizmu u povoljan ishod pregovarčkog procesa Yemen je i dalje blizu građanskog rata ocjenuje Abubakr Al-Shemani, britansko-jemenski novinar i ističe:

"Dosta je klišea po kojima je Yemen uvijek na ivici. Pregovorima je uvijek nekako u posljedni čas izbjegavano ono najgore. Problem je što su Houthisi u ranijim pregovorima odstupali od dogovorenog, napredovali i napredovali."

Napredovanje Houthisa do Sane i ulazak u glavni grad poptpomognuto je prećutnom podrškom bivšeg predsjednika Yemena Abdullaha Saleha. Njega Sjedinjene Države optužuju za podršku stvaranju okolnosti pogodnih za državni udar.

"Saleh je u proteklih 40 godina bio poznat po huškanju jedne strane protiv druge. Mislim da mi i sada mogao biti u stanju igrati tu igru. Pitanje je da li sa Houhtisima kao novim igračima ili će oni imati nekog drugog iznad njega" - dodaje Abubakr Al-Shemani.

U eventualni građanski rat u Yemenu mogle bi biti uvučene dvije regionalne sile kaže Jane Kinninmont, analitičarka londonskog istituta Chatham House i objašnjava:

"Houthisi imaju podršku Irana i zahvaljujući toj podršci mnogo su bolje organizirani nego druge jemenske političke grupe. Saudijska Arabija, sklona sunititima, vrlo je zabrinuta regionalnom dimezijom jemenskog problema. Time raste i rizik od vanjske intervencije."

Saudijska Arabija je 2009. godine poslala vojne snage u borbu protiv ustanka Houthisa. Do sada je poginulo više od 100 saudijskih vojnika. I zbog to je malo vjerojatno da će se Riyadh odlučiti na novo slanje vojnika, ocjenjuje Jane Kinninmont i dodaje:

"Druga je opcija napružavanje jemenskih plemena, ali Saudijsku Arabiju brine i opasnost da bi se takva podrška mogla izroditi u suprotnost, u jačanje al-Qaide na arapskom poluotoku."

Al-Qaidini militanti, suniti, u sukobu su sa snagama jemenske vlade i Houhti pobunjenika. Jemenski suniti mogli bi eventualni građanski rat pokušati iskoristiti za postizanje krupnijih ciljeva kaže Abubakr Al-Shemani:

"Houthisi se deklarariaju kao proiranski pokret i time daju mogućniost al-Qaidinim militantima i sunitskim plemenima izgovor da kažu... oni su proiranski šiiti i moraju biti poraženi."

Jemenska eksplozivna smjera plemenskog, regionalnog i sektaškog rivalstva dovela je zemlju blizu građanskog rata. Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda vjeruje da dogovor o uspostavljanju prelaznog vijeća otvara put dugoročnom mirovnom sporazumu.

Yemen: Može li biti izbjegnut građanski rat?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

XS
SM
MD
LG