Linkovi

Šefica američkog trezora: Pomoć Ukrajini je najbolji poticaj za globalnu ekonomiju


Američka ministarka finansija Janet Yellen govori na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara finansija G20 u Gandhinagaru, Indija, 16. jula 2023.
Američka ministarka finansija Janet Yellen govori na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara finansija G20 u Gandhinagaru, Indija, 16. jula 2023.

Udvostručenje podrške ratom pogođenoj Ukrajini je "najbolji" način da se pomogne globalnoj ekonomiji, rekla je u nedjelju američka ministrica finansija Janet Yellen, zajedno s jačanjem ekonomija u usponu i rješavanjem problema duga.

Yellen je također rekla na marginama sastanka ministara finansija G20 na samitu u Indiji, ona bi "povukla" kritike da postoji kompromis između pomoći Ukrajini i zemljama u razvoju.

"Okončanje ovog rata je prije svega moralni imperativ", rekla je ona novinarima u Gandhinagaru. "Ali to je ujedno i najbolja stvar koju možemo učiniti za globalnu ekonomiju."

Yellen je također ukazala na napore za rješavanje problema duga s kojima se suočavaju posrnule ekonomije, reformu banaka i globalni porezni sporazum, te upozorila da je "preuranjeno" govoriti o ukidanju carina Kini.

Ruska invazija na Ukrajinu — obje zemlje su globalne žitnice koje su zajedno izvezle gotovo četvrtinu svjetske ponude pšenice — izazvala je šokove u ekonomijama širom svijeta dovodeći do porasta cijena hrane i goriva.

Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki, govoreći nakon sastanka ministara G7, "ponovo je potvrdio nepokolebljivu podršku G7" Ukrajini.

"Potvrdili smo da imovina u vlasništvu Rusije koja je pod nadzorom G7 neće biti prebačena sve dok Rusija ne isplati štetu Ukrajini", rekao je Suzuki, dodajući da Moskva takođe treba da "plati dugoročne troškove rekonstrukcije".

Bilo kakva rasprava o Ukrajini neugodna je za Indiju domaćina G20, koja nije osudila rusku invaziju, ali je također dio grupe Quad zajedno sa Australijom, Sjedinjenim Državama i Japanom.

Yellen je također navela napredak u restrukturiranju duga u Zambiji, o čemu je razgovarala s kineskim zvaničnicima u Pekingu prošle sedmice, i rekla da očekuje da će tretman duga Gane i Šri Lanke uskoro biti finaliziran.

Ona je rekla da je još prerano za ukidanje ograničenja postavljenih Kini tokom trgovinskog rata koji je pokrenuo bivši američki predsjednik Donald Trump.

"Tarife su uvedene jer smo imali zabrinutosti u vezi sa nepoštenom trgovinskom praksom na strani Kine, a naša zabrinutost u vezi s tim praksama ostaje, ona zaista nije riješena", rekla je Yellen. "Možda je ovo područje u kojem bismo mogli napredovati s vremenom, ali rekao bih da je prerano koristiti ovo kao područje za deeskalaciju."

Yellen je ukazala na druge poslove koji se bave rješavanjem problema duga i reformom multilateralnih razvojnih banaka, uključujući Svjetsku banku i druge regionalne zajmodavce, u naporima za koje je rekla da bi mogli osloboditi 200 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Više od polovine svih zemalja sa niskim dohotkom nalazi se blizu ili u dugovima, što je dvostruko više u 2015. godini, rekla je ona.

Finansijski šefovi G20 i čelnici centralnih banaka trebali bi se sastati u ponedjeljak i utorak u Gandhinagaru u Gudžaratu, državi u kojoj je rođen indijski lider za nezavisnost Mahatma Gandhi.

Šef Svjetske banke Ajay Banga upozorio je na "duboko nepovjerenje... tiho razdvajanje globalnog sjevera i juga" oko pitanja kao što su kriza klimatskih promjena, napori za oporavak nakon pandemije, rat u Ukrajini i nedostatak napretka u borbi protiv siromaštva.

"Frustracija globalnog juga je razumljiva", rekao je Banga u tekstu. "Na mnogo načina oni plaćaju cijenu za prosperitet drugih. Kada bi trebali da se uzdignu, zabrinuti su da će obećani resursi biti preusmjereni na obnovu Ukrajine; osjećaju da su aspiracije ograničene jer se energetska pravila ne primjenjuju univerzalno, i oni su zabrinuti da će rastuća generacija biti zatvorena u zatvor siromaštva."

Međunarodni monetarni fond je rekao da bi pronalaženje zajedničkih napora u borbi protiv slabe globalne ekonomije bilo ključno.

Svijet će tražiti zajedničku akciju za rješavanje rastuće ekonomske fragmentacije, usporavanja rasta i visoke inflacije”, navodi se u saopštenju MMF-a uoči sastanka.

G20 će također razgovarati o propisima o kriptovalutama, kao i o olakšavanju pristupa finansiranju za ublažavanje i prilagođavanje utjecaja klimatskih promjena za zemlje u razvoju."Na globalnom sjeveru klimatske promjene znače smanjenje emisija", rekao je Banga.
"Ali na globalnom jugu, to je pitanje opstanka, jer su uragani jači, sjemena otporna na toplinu su u nedostatku, suša uništava farme i gradove, a poplave ispiru decenije napretka."

Novodogovoreni prvi korak za pravedniju raspodjelu poreskih prihoda od multinacionalnih firmi koji je u srijedu postiglo 138 zemalja također bi trebao biti učinjen tokom pregovora G20.

XS
SM
MD
LG