Linkovi

'Kompromis i stranačka suradnja' - najpopularnije riječi prošli tjedan u Washingtonu


'Kompromis i stranačka suradnja' - najpopularnije riječi prošli tjedan u Washingtonu
'Kompromis i stranačka suradnja' - najpopularnije riječi prošli tjedan u Washingtonu

Neki se stručnjaci pitaju je li predsjednik nanio trajnu štetu svojim odnosima s ključnim liberalnim pristašama koji su mu pomogli da pobijedi na izborima prije dvije godine

Čini se da su riječi kompromis i stranačka suradnja bile najpopularnije riječi prošli tjedan u Washingtonu, gdje izgleda da se američka politika okreće prema sredini političkog spektra, bar na trenutak. Do ovog pomaka dolazi nekoliko tjedana nakon što su oporbeni republikanci ojačali svoj položaj na izborima za Kongres, postavljajući pred predsjednika Obamu veliki politički izazov tijekom sljedeće dvije godine.

Predsjednik Obama je nazvao demokratske gubitke na izborima prošli mjesec teškim udarcem i izgleda da je poslušao savjete nekih iz svoje stranke koji su mu sugerirali da se približi centru i pronađe zajedničke točke s republikancima. Te zajedničke točke odražavaju se u obliku kompromisa oko produženja poreskih olakšica za sve Amerikance koje je izvorno donijela administracija predsjednika Georgea W. Busha. "I to dokazuje da obje stranke mogu, zapravo, surađivati da bi se povećao gospodarski rast i da se mogu brinuti za dobrobit Amerikanaca".

Taj kompromisni zakonski prijedlog prošao je kroz Kongres i predsjednik prima neke pohvale republikanaca, inače vrlo rijetke, uključujući i onu čelnika republikanske manjine u Senatu Mitch McConnella. "Poručujemo Amerikancima da zadrže novac koji je s pravom njihov kako bi ga mogli potrošiti i ulagati kako to oni žele. To je jedan važan pomak i Bijeloj kući treba zapljeskati što je na njega pristala".

Među onima koji ne plješću nalaze se nepopustljivi liberali u predsjednikovoj vlastitoj stranci koji se protive produživanju poreskih olakšica za najbogatije. Među onima koji ih pokušavaju uvjeriti da je kompromis dobra zamisao nalazi se i bivši predsjednik Bill Clinton koji se nedavno u Bijeloj kući susreo s aktualnim predsjednikom. "Mislim da je jedna stvar koja se uvijek događa kad imate podijeljenu vlast to da ljudi više ne promatraju načelni kompromis kao slabost. Sustav je postavljen tako da promiče načelni kompromis".

Predsjednik Barack Obama i bivši predsjednik Bill Clinton u Bijeloj kući 10. prosinca
Predsjednik Barack Obama i bivši predsjednik Bill Clinton u Bijeloj kući 10. prosinca

Neki se stručnjaci pitaju je li predsjednik nanio trajnu štetu svojim odnosima s ključnim liberalnim pristašama koji su mu pomogli da pobjedi na izborima prije dvije godine. Faiz Shakir radi za liberalnu organizaciju Centar za američki napredak ovdje u Washingtonu. On dodaje da su mnogi demokrati uvjereni u to kako republikance više zanima onemogućavanje drugog mandata predsjednika Obame negoli da mu pomognu u upravljanju zemljom. "Republikanska stranka vidi da se sve što predsjednik Obama čini i obavi pripisuje u njegovu zaslugu, a oni – Republikanska stranka - to moraju spriječiti".

Gospodin Shakir gostovao je u jednom programu Glasa Amerike zajedno s Johnom Fortierom iz konzervativnog Instituta American Enterprise. "Nije mnogo toga ostalo u sredini u američkoj politici. Obje su strane prilično polarizirane nakon ovih izbora. Predsjednik nije pretjerano nepopularan, tek je blago nepopularan. Ali je dobro načet na tim izborima i sad se okreće prema svom ponovnom izboru".

Kao što se moglo i pretpostaviti, obje stranke su izvukle različite zaključe iz izbora u studenome. Republikanci to promatraju kao odbacivanje prioriteta predsjednika Obame, a mnogi novoizabrani zastupnici žele se koncentrirati na smanjivanje opsega vlade tijekom sljedeće dvije godine. Demokrati su, uključujući i predsjednika, čuli posve drugačiju poruku, kaže iskusni politički analitičar Tom DeFrank iz lista New York Daily News. "Predsjednik govori da Amerikanci sad očekuju od nas da surađujemo. Moramo nešto obaviti. A ako nešto ne obavimo, svi ćemo za to odgovarati 2012. godine. On pokušava privući milijune neovisnih glasača koji su mu pomogli pri njegovom izboru prije dvije godine i koji su ga napustili – deseci milijuna njih – na izborima u studenome".

Mnogi analitičari pitaju se koliko će dugo u Washingtonu potrajati duh međustranačke suradnje. Politički stručnjak Norm Ornstein kaže da je politička podjela i dalje duboka, unatoč kompromisa koji je nedavno postignut oko poreskih olakšica. "Neovisni i demokratski glasači u omjeru dva naprama jedan kažu: "surađujte i pravite kompromise". Republikanci u omjeru skoro dva naprama jedan kažu: "držite se načela čak ako to znači da se ništa neće obaviti". A kako proći kroz to - tek treba vidjeti".

Taj će proces početi početkom siječnja kad počinje zasjedanje novog saziva Kongresa i kad će republikanci preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, a demokrati zadržati većinu u Senatu.

XS
SM
MD
LG