Linkovi

Xi kaže da Orbana smatra prijateljem Kine


Arhiv - Mađarski premijer i kineski predsjednik
Arhiv - Mađarski premijer i kineski predsjednik

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da je on "prijatelj" Kini i da dvije zemlje treba da podignu odnose na viši nivo, u vrijeme dok evropske države nastoje da smanje rizike u odnosima s Kinom, prenio je Reuters.

Pod Orbanovim vladom od 2010. Mađarska se približava Kine, važnom trgovinskom i investicionom partneru, dok druge članice Evropske unije (EU) razmatraju kako da smanje zavisnost od druge po veličini svjetske ekonomije.

U jednom od najistaknutijih projekata u okviru Xijeve Inicijative Pojas i put, Kina je ponudila većinu finansijskih sredstava za izgradnju željezničke veze između Budimpešta i Beograda, ogromnog poduhvata koji je kritikovan zbog troškova i manjka transparentnosti.

"Mi vas smatramo prijateljima", rekao je Xi Orbanu. "Aktivno ste podržali zajedničku izgradnju Pojasa i puta i dali doprinos unapređenju kvalitetnog razvoja saradnje Pojasa i puta."

Orban u Pekingu prisustvuje forumu o Inicijativi Pojas i put, ambicioznom planu koji je Xi pokrenuo prije jedne decenije u nadi da će izgraditi globalnu infrastrukturu i energetske mreže koje povezuju Aziju s Afrikom i Evropom.

Mađarska je u izrazu podrške Kini blokirala saopštenja EU u kojima se kritikuje bezbjednosni zakon Pekinga u Hongkongu, za koje pristalice kažu da je potreban radi održavanja reda poslije masovnih antivladinih i antikineskih protesta 2019.

Mnoge zapadne vlade navele su da zakon krši obećanje Pekinga o održavanju visokog stepena autonomije za Hongkong od njegovog povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Xi je Orbanu rekao da su posljednjih godina, bez obzira na promjenu međunarodne situacije, kinesko-mađarski odnosi zadržali visok nivo razvoja, prenijeli su kineski državni mediji.

Kina je spremna da svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo s Mađarskom podigne na novi nivo, rekao je Xi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG