Linkovi

Svijet: „Panamski papiri“ i terorizam


Negativne posljedice obznanjivanja "Panamskih papira" već trpe legitimne humanitarne organizacije koje prikupljaju novac i donacije za pomoć ugroženim u ratnim područjima.

Analiza dokumenata panamske advokatke firme Mossack Fonseca, s jedne strane, otvoriće put i za krivično gonjene osoba koje su kroz offshore bankovne račune i kompanije osiguravale novac terorističkim grupa i organizacijama i, s druge strane, pojačati politički pritisak na preciziranje pravila i normi finansijskog poslovanja i presijecanja kanala kroz koji novac dotiče teroristima. Taj aspekt takozvanih "panamskih papira" podstakao je određene korake i u Sjedinjenim Državama.

U najkraćem, terorističkih napada nema bez novca za ekslopziv, oružje, putovanja.... Blokiranje dotoka novca teroristima i ekstremistima je jedan od ključeva reduciranja te vrste opasnosti. Terorističke grupe i organizacije su, kao i mnogi drugi, koristile neke od kompanija registriranih u Panami kao kanale za tajno proticanje novca.

Eric Lorber, predstavnik Mreže za integritet finansijskog sistema, podsjeća

"Znamo iz "Panamskih papira" da su terorističke organizacije osnivale i vodile offshore firme.... Hezbollah na primjer."

U nadležnom odboru Zastupničkog doma američkog Kongresa održano je nekoliko rasprava o sprečavanju finansiranja terorista.

U američkom Ministarstvu pravosuđa eksperti analiziraju dokumente panamske advokatske firme.

Bivši američki senator Carl Levin, u novinskom komentaru, sugerira da bi strožija pravila, posebno ona koja obavezuju na identifikaciju vlasništva offshore bankovnih računa i firmi, uveliko olakšala presijecanje finansiranja terorista.

Članica senatskog Odbora za finansije i bankarstvo senatorica Elizabeth Warren traži od Ministarstva finansija da provede temeljitu analizu panamskog dosijea i pokrene nužne istrage.

Eksperti upozoravaju da će rigoroznija pravila finansijskih tokova prisiliti teroriste na druge metode transfera novca, takođe teške za praćenje i presijecanje.

Michael Rubin, Institut za američko poduzetništvo, ističe:

"To će biti teško pratiti. Kako onome ko mijenja novac u Somaliji, u Mogadishu, ili u Iranu, u Teheranu biva doturena gotovina. Da li novac stiže u koferima, ili sa offshore računa u Panami. I to će biti novi, veliki izazov svih onih koji se bore protiv finansiranje terorista."

Negativne posljedice obznanjivanja "Panamskih papira" već trpe legitimne humanitarne organizacije koje prikupljaju novac i donacije za pomoć ugroženim u ratnim područjima.

Banke, predostrožnosti radi, zatvaraju njihove račune što dovodi u pitanje plaćanja humanitarnih radnika i podmirivanja troškova humanitarnih aktivnosti.

Sam Worthington, predsjednik asocijacije INTERACTION, konstatuje:

"To je sada moment kada su mnoge legalne muslimanske humanitarne organizacije sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, a aktivne u inostranstvu, na korak od zatvaranja, prestanka rada."

Logika bankarskog poslovanja sa malim i manjim humanitarnim organizacijama, posebno onima koje djeluju u zemljama sa ratnim sukobima i jakim terorističkim i eketremističkim pokretima, je vrlo jednostavna - to su, u prosjeku, mala finansijska sredstva na kojima banke malo zarađuju, a po banku velike kazne ako kroz bankarke kanale prođe i ono što je finansijski prekršaj.

Svijet: „Panamski papiri“ i terorizam
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG