Linkovi

Svijet i pušenje: Cigarete ubijaju polako i sigurno


Terrie Hall je pušila, preživjela rak i izgubila glas
Terrie Hall je pušila, preživjela rak i izgubila glas

Za pušače Terrie Hall ima kratku poruku – da ne dozvole ono što se njoj desilo. Kako je zvučao njen glas, prije nego što je oboljela od raka, njena unučad nikad neće znati.

Posljednji dan mjeseca maja je Svjetski dan protiv pušenja i ključna poruka koju Svjetska zdravstvena organizacija odašilje širom svijeta je nepuštiti, prestati pušiti, zabraniti reklamiranje cigareta i cigara. Takođe se ističe da je izuzetno bitno pokušati sve da djeca ne budu žrtve duvana. Duvan i štetne posljedice pušenja uzrok su smrti skoro 6 miliona stanovnika naše planete svake godine. I ta brojka bi, nažalost, mogla rasti.

Za pušače Amerikanka Terrie Hall ima kratku poruku – da ne dozvole ono što se njoj desilo. Kako je zvučao njen glas, prije nego što ga je uništio rak od kojeg je oboljela kao pušač, njena unučad nikad neće znati.

Terrie je aktivan sudionik nove anti-pušačke kampanje američkog Centra za kontrolu oboljenja, a njena i sudbine drugih pušača upečatljiv su dio su te kampanje.

Bill Busse je također žrtva pušenja:

„Prošle godine amputirana mi je lijeva noga zbog loše cirkulacije. Nakon operacije, tog dana, ja sam prestao pušiti.“

Cilj kampanje je jednostavan - motivirati pušače da odustanu.

„Prestati pušiti je najefikasniji način da se zdravlje sačuva“ - ističe doktor Thomas Frieden.

Za pušače to je teško. Godišnje samo 10 odsto njih uspije ostaviti cigarete, kaže Joanna Cohen sa univerziteta Johns Hopkins i dodaje:

„Ovisnost o duvanu je jedno od vrlo kompleksnih stanja. Odustati od nekih navika za mnoge ljude je vrlo teško.“

Ljekari su ti koji mnogo pomoći. Potvrđuje to i Bill Busse:

„Moji doktori su mi pomogli. Uz amputaciju, dali su mi i preparate protiv pušenja.“

I to je poruka koju odašilje svojom anti-pušačkom kampanjom američki Centar za kontrolu oboljenja.

„Imamo mnogo preparata koji mogu udvostručiti uspješnost prestanka pušenja. Možemo u anti-pušački sistem uvezati pušače i pomoći im da odustanu“ - ističe doktor Jeff Cain.

Američka vlada upozorava na štetnost pušenja već punih 50 godina. Čine to i druge zemlje. U Tajlandu su na kutijama cigareta obavezne upororavajuće slike, u Turskoj usvojeni su strogi zakoni protiv pušenja, u Rusiji stupiće na snagu za koji dan.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u siromašnim i najsiromašnijim zemljama četiri od pet pušača umiru od oboljenja podstaknutih pušenjem. Te zemlje nose i najteži teret oboljenja i preranih umiranja. A proizvođači cigareta upravo u tim zemljama traže nove pušače. I nove žrtve duhana.
Svijet i pušenje: Cigarete ubijaju polako i sigurno
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
XS
SM
MD
LG