Linkovi

Do 2015. Amerika vjerovatno postaje najveći proizvodjač nafte u svijetu


FILE - A pumpjack brings oil to the surface in the Monterey Shale, California, April 2013.
FILE - A pumpjack brings oil to the surface in the Monterey Shale, California, April 2013.
Medjunarodna Agencija za Energiju (IAE) je saopćila da će do 2015. godine Sjedinjene Države prevazići Saudijsku Arabiju i Rusiju kao najveće svjetske proizvodjače nafte , te da su na putu da za otprilike 20 godina budu same sebi dovoljne kada je u pitanju snabdijevanje energijom.

Agencija je danas kazala da će u slijedećih 10 godina nedavni uspjesi Amerike i Kanade u vadjenju nafte, kao i oceanska proizvodnja nafte u Brazilu, smanjiti ulogu Organizacije zemalja izvoznica nafte - kojima dominiraju srednjeistočne zemlje - kao najprominentnijeg izvoznika nafte u svijetu.

Medjutim, Agencija, inače sa sjedištem u Parizu, takodjer kaže da će pozicija Sjedinjenih Država kao najvećeg naftnog proizvodjača u svijetu, biti okončana do sredine 2020-tih, kako se resursi budu smanjivali, pogotovo na naftnim poljima u Sjevernoj Dakoti i Teksasu. Agencija zaključuje da će tada ponovno zemlje Srednjeg istoka obezbjedjivati najveći dio povećanih potreba svijeta za naftom i naftnim derivatima.

U svom godišnjem izvještaju o budućnosti energije , IEA kaže da se Sjedinjene države kreću stabilnim tempom ka tome da udovolje svim svojim potrebama za energijom iz vlastitih izvora , što je inače dugogodišnji cilj američkih lidera.

Što se tiče ostatka svijeta, Agencija kaže da će povećane potrebe za energijom biti prouzročene jačanjem ekonomija u razvoju, a da će Kina do 2030. godine prevazići Sjedinjene Države kao najveći svjetski potrošač energije. U izvještaju stoji da će do tada Kina, Indija i zemlje Srednjeg Istoka biti glavni pokretači globalnih potreba za energijom , i povećati te potrebe za jednu trećinu u odnosu na trenutne zahtjeve.

Medjutim, IEA takodjer kaže da sigurnost energetskih zaliha umnogome ovisi i o cijenama nafte, čiji barel u prosjeku košta više od 110 dolara, od 2011. naovamo.

Izvršni direktor Agencije Maria van der Hoeven je izjavila da je održavanje tako visoke cijene barela nafte bez presedana. Agencija predvidja da će cijena nafte rasti, i do 2035. odine iznositi 128 dolara po barelu.

IEA kaže da , dok su cijene nafte relativno uniformne u cijelom svijetu, cijene prirodnog plina variraju. Tako potrošači plina u Americi plaćaju mnogo manje cijene nego potrošači u Evropi i Japanu, gdje se prirodni plin uvozi.
XS
SM
MD
LG