Linkovi

Brazil 2014: „Nogomet za nadu“ više od igre


"Zaista je predivno igrati i družiti se sa vršnjacima iz drugih zemalja u kvartu u kojem sam rođena i gdje odrastam. Svi smo kao jedno, zato nam je ovdje prelijepo."

Nogometna groznica koja je počela skoro prije mjeseca dana bliži se i kraju i vrhuncu. U nedjelju će se znati koja je reprezentacija najbolja na svijetu. U dubokoj sjeni utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva Brazil 2014. igraju se i mečevi u okviru festivala "Nogomet za nadu." Timove čine tinejdžeri iz svih dijelova svijeta. One i oni igraju i raduju se bez imperativa pobjede i osvajanja šampionske titule. Festival sponzoriza FIFA, svjetska nogometna federacija.

I to je svjetsko prvenstvo, ali potpuno drugačije, rekao je predsjednik FIFE Sep Blatter, otvarajući festival:

"Ono što je posebno je da u utkamicama nema sudija, nema zamjerki, nema okrivljivanja za poraz... Utakmice u okviru festivala mladosti su izvorna suština nagometa. Igra i samo igra,"

Na festivalu koji traje 10 dana učestvuju 32 tima iz 15 zemalja, izabrana u preko stotinu programa, baziranih na nogometu, koje širom svijeta FIFA sponzorira.

Tim programima, realiziranim u siromašnim zajednicama, djeca se podstiču na obrazovanje, ne samo školsko, nego i o AIDS-u, o štetnosti pušenja i drogiranja.... Od početka pokretanja tih programa prije devet godina do sada FIFA je izdvojila 36 miliona dolara za njihovu realizaciju.

Juliane Leao, igračica tima Vila Olimpica koji predstavlja Brazil, kaže:

"Zaista je predivno igrati i družiti se sa vršnjacima iz drugih zemalja u kvartu u kojem sam rođena i gdje odrastam. Svi smo kao jedno, zato nam je ovdje prelijepo."

Jedna od njenih rivalki, ali samo na igralištu, je Sidney Hennick, nogometašica američkog tima Starfinders. Ona dodaje:

"Zaista zapanjujuće. Igramo sa vršnjacima iz cijelog svijeta, družimo se, gradimo prijateljstvo i poštivanje. Rezultat utakmice nije nimalo bitan. Radujemo se golovima, uživamo u igri."

Zamjenik brazilskog ministra sporta Luis Fernandes vjeruje da je nogomet u građenju međunarodnih odnosa doprinio više nego decenije diplomatskih pregovaranja:

"Mislim da je i festival „Nogomet za nadu“ poruka nade generacijama koje dolaze. Ovdje, u Brazilu, su ove godine mladi koji igraju i dileme tokom igre rješavaju dijalogom. Nema sudija i svaku dilemu o prekršaju, slobodnom šutu, penalu, autu rješavaju razgovorom i dogovorom. Svijet bi bio mnogo bolji kada bi se i sve druge dileme tako rješavale."

Rekosmo, festival "Nogomet za nadu" traje 10 dana. Utakmice, uključujući i sutrašnji posljednji dan festivala, odigravane su u četiri dana. Mladi iz Afrike, Azije, Evrope i oba američka kontinenta vratiće se svoje, uglavnom siromašne sredine, sretni što su igrali i družili se.

Brazil 2014: „Nogomet za nadu“ više od igre
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG