Linkovi

Cijeli svijet poziva na istragu navoda o korištenju kemijskog oružja


Sjedinjene Države su saopćile da još uvijek ne mogu konkretno utvrditi da li je zaista kemijsko oružje korišćeno u napadu na predgradje Damaska prošle srijede.
Opozicioni izvori tvrde da je tom priliko ubijeno više od hiljadu ljudi. Američki državni sekretar John Kerry je o navodnom napadu razgovarao sa svojim kolegama iz Evropske Unije, Francuske, Turske, Jordana i Qatara.

Američki zvaničnici kažu da skupljaju informacije o navodima o kemijskom napadu prošle srijede, dok predsjednik Obama istodobno razmatra kako na te navode odgovoriti.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki kaže: Ako su ta izvješća tačna, to bi predstavljalo skandaloznu eskalaciju sukoba od strane Assadovog režima. Stoga je naš fokus na tome da utvrdimo činjenice. Pred predsjednikom, naravno, stoji niz opcija.

U medjuvremenu su se Rusija i Kina pridružile medjunarodnim pozivima da se istraže navodi o napadu otrovnim gasom, dok je američki predsjednik Barack Obama izjavio da je taj incident razlog velikoj zabrinutosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je danas saopćilo da navodi o pogibiji na stotine ljudi u kemijskom napadu, moraju biti objektivno istraženi, i pozvalo je sirijsku vladu na suradnju.

Moskva je takodjer pozvala pobunjeničke snage da garantiraju bezbjedan prolaz istražiteljima UN-a.Rusko ministarstvo je izdalo ovo saopćenje nakon telefonskog razgovor izmedju američkog državnog sekretara Johna Kerryja, i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova.

I kinesko ministarstvo vanjskih poslova je podržalo pozive za objektivnom istragom. Glasnogovornik ministarstva je izjavio za državnu novinsku agenciju da se Kina odlučno protivi korištenju kemijskog oružja, bez obzira koja je strana odgovorna.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je predložio korištenje sile ukoliko se navodi pokažu tačnim, dok američki zvaničnici saopćavaju da su povećali pomoć sirijskim pobunjenicima otkako je zaključeno da je sirijska vlada i ranije poduzela nekoliko napada kemijskim oružjem.

Medjutim, to nije dovoljno, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli i objašnjava: Kažemo da podržavamo opoziciju.Kažemo da su uspostavljene crvene linije, i da su predjene. I kažemo da ćemo učiniti nešto. Ali, u stvarnosti ne činimo dovoljno , ne dajemo značajnu i konkretnu pomoć.

Gospodin Ereli kaže da nedostatak američke akcije jača saveznike sirijskog režima, Iran i Hezbollah. Kažemo da ćemo obezbijediti oružje. Koje oružje? Ja ne znam. Obezbijedit ćemo pomoć. Koju pomoć? Pa humanitarnu. Da li to pomaže? Pomaže narodu Sirije, i to je sjajno. Ali, da li to pomaže u skidanju Assada? Ne.

Glasnogovornik sirijskih pobunjenika Louay Meqdad kaže da su arapske zemlje iz Zaljeva, a ne Zapad, počele naoružavati opoziciju. On dodaje:

Dobivamo isporuke iz nekih zemalja, tačnije, iz nekih arapskih zemalja.Do sada evropske zemlje, posebno Francuska i Britanija , i vlada Sjedinjenih Država - nisu zaista ozbiljno pomogle, nisu nam dale odgovarajuće oružje koje nam je potrebno.

Ruska podrška predsjedniku Basharu al Assadu dodatno komplicira odgovor Washingtona. Moskva je nagovijestila da je moguće da su sirijski pobunjenici sami inscenirali kemijski napad kako bi izazvali medjunarodnu akciju protiv vlade u Damasku.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Lukashevich je izjavio: Očekujemo da će stručnjaci razjasniti ovo pitanje i pomoći da se otklone brojne špekulacije oko korištenja kemijskog oružja u Siriji.

Ako snage sirijske vlade nisu imale ništa s korištenjem kemijskog oružja, američki zvaničnici kažu da bi Damask trebao dozvoliti inspektorima UN-a, koji su već u Siriji, da prikupe potrebne informacije o napadu.
XS
SM
MD
LG