Linkovi

Svjetska Banka:Svjetska ekonomija dostigla prekretnicu


World Bank President Jim Yong Kim
World Bank President Jim Yong Kim
Prema najnoviji procjenama Svjetske banke, globalni ekonomski oporavak je sve bolji. Medjutim, za razliku od prethodnih godina, Svjetska Banka kaže da će rast u 2014. oj godini navjerovatnije biti potican od strane zemalja s visokim prihodima.

Pet godina nakon svjetske financijske krize, Svjetska Banka kaže da je globalna ekonomija dostigla prekretnicu, do koje su ovaj puta dovele razvijene zemlje. To se posebno odnosi na Sjedinjene države, govori Andrew Burns, autor studije Svjetske banke o Globalnim Ekonomskim Perspektivama, i dodaje:

“Po prvi puta u pet godina ekonomija ubrzano raste u bogatim zemljama. One će doprinositi globalnom rastu na način na koji dugo nisu. A to će biti dobro za zemlje u razvoju.

Svjetska Banka predvidja da će američka ekonomija porasti od 1.8 prošle godine, na 2.8 u 2014. godini. Glavni ekonomista Banke Kaushik Basu očekuje sličan razvoj i u Evropi koja se izvukla iz recesije prošle godine.

“Najnovije procjene pokazuju da je evropska ekonomija rasla za minus 0.4 posto, ali mi očekujemo da se okrene u pozitivnom pravcu , možda 1.1 posto, što nije veliki rast, ali je dobra vijest, s obzirom na teškoće u toku proteklih 6 godina., kaže gospodin Basu.

Iako politička nestabilnost i dalje predstavlja ekonomski rizik za dijelove Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka, najveće pitanje je i dalje kakav će biti utjecaj odluke američke Centralne banke da smanji monetarni stimulans.

Gospodin Basu kaže da je vjerovatno da će utjecaj biti umjeren, jer su mnoge zemlje počele osjećati posljedicu većih interesnih stopa ubrzo nakon što je Washington najavio svoje namjere sredinom prošle godine.

“Svjedoci smo tome u Južnoj Africi, u Indoneziji, u Indiji, gdje je kurs odnosa moneta bivao sve manji. Stoga smatram, na jednom nivou,da su se stvari već donekle same prilagodile novoj situaciji., govori Basu.

Rast u Kini, gdje ekonomija trenutno najbrže raste, će, kako se očekuje, ostati stabilan, na dosadašnjih 7.7 posto.

Medjutim Basu kaže da je najviše uzbudjen perspektivom za područje sub-saharske Afrike, za čiju se ekonomiju predvidja da će porasti za 5.3 posto u 2014.oj godini.
XS
SM
MD
LG