Linkovi

Status žena u BiH i kako ga poboljšati


Nasilje nad ženama, trgovina ljudima, nejednakost pri zapošljavanju, nedostatak političkog utjecaja žena, samo su neke od činjenica istaknutih na panelu u Washingtonu.

Jedno od svakako vrućih pitanja u BiH je i pitanje statusa žena. Upravo to je bila tema panel diskusije nazvane Status Žena u Bih i kako ga popraviti, koja je jučer održana u organizaciji Fondacije Amerika-Bosna i Centra za transatlantske odnose pri univerzitetu Johns Hopkins ovdje u Washingtonu. Na panelu su govorile Dijana Duvnjak, iz Fondacije Amerika-Bosna, Elizabeth Sullivan, viša savjetnica u uredu State departmenta za globalna ženska pitanja, i Renata Stuebner, iz instituta za mir. Uvodnu riječ dala je ambasadorica BiH u Washingtonu Jadranka Negodić.

Žene u BiH nisu postigle dovoljan napredak kako bi imale istaknutiji politički utjecaj.
BiH nikada nije imala ženu kao članicu predsjedništva.
Žene u bh diplomaciji prestavljaju manje od 20% diplomatskog kora.
Na posljednjim lokalnim izborima, žene su dobile funkcije u 5 općina.

Ovo su samo neki od podataka koji su se mogli čuti na panelu o statusu žena u BiH. Jedan od problema još uvijek je, kako se moglo čuti, i nasilje nad ženama, osobito nasilje kod kuće, koje je u porastu. Tu je i problem trgovine ženama, koji i dalje postoji zbog loše ekonomske situacije.
Konstatirano je da i dalje postoji nejednakost spolova pri zapošljavanju, što je jedan od velikih izazova. Navodi se da su 37% zaposlenih-žene. Jedna od uznemiravajućih činjenica je i ona da gotovo 43% žena u dobi između 18-35 godina ima završenu samo osnovnu školu.
U BiH, kako se moglo čuti na ovom panelu, u siromaštvu živi više žena nego muškaraca.

Panel diskusija o statusu žena u BiH je organizirana kao prethodnica konferencije o osnaženju žena koja bi se trebala održati u Sarajevu krajem godine.
Status žena u BiH i kako ga poboljšati
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG