Linkovi

SAD: Procurilo 90 hiljada povjerljivih dokumenata


SAD: Procurilo 90 hiljada povjerljivih dokumenata
SAD: Procurilo 90 hiljada povjerljivih dokumenata

Web stranica Wikileaks je u nedjelju objavila na desetine hiljada dokumenata koji uključuju detalje o civilnim žrtvama i optužbe da pakistanska obavještajna služba radi sa afganistanskim pobunjenicima koji napadaju koalicijske snage. Iz Bijele kuće su curenje tih podataka nazvali neodgovornim.

Pokrivajući posljednjih 6 godina rata u Afganistanu, oko 90 hiljada dokumenata postavljenih na web stranici Wikileaks pružaju zaprepašćujuće detalje - od raketnih napada pobunjenika do navodnih tajnih dogovora izmedju pakistanskih obavještajnih službi sa pobunjenicima u Afganistanu koje Amerikanci nastoje poraziti.

Reporter Eric Schmitt je član tima koji je za New York Times pregledao dokumente:

"Najviše iznenadjuje otkrivanje dodatnih detalja o dogovoru, očevidnom dogovoru, pakistanskog špijunskog servisa, ISI, sa militantnim grupama, uključujući afganistanske talibane koji koordiniraju napade unutar Afganistana protiv američkih i koalicijskih snaga."

Julian Assange, osnivač web stranice Wikileaks
Julian Assange, osnivač web stranice Wikileaks

Jedan od eksperata je curenje dokumenata opisao kao izvještaj sa terena, sirovo, dnevno, nepotvrdjeno prikupljanje podataka od vojnika i zapovjednika koji se bore u Afganistanu.

Osnivač web stranice Wikileaks, Julian Assange opravdava objavljivanje dokumenata, ukazujući da oni pružaju dokaze da je možda izvršen ratni zločin:

"Većina poginulih u tom ratu rezultat su svakodnevnih gadosti rata, a ne velikih incidenata, ali postoje izvještaji i o velikom broju ubijenih."

Iz Bijele kuće nisu osporili istinitost informacija, ali sekretar za medije, Robert Gibbs je osudio njihovo curenje kao neodgovorno, rekavši da ono šteti sigurnosti koalicijskih snaga:

"Mislim da je to bez sumnje zabrinjavajuće sa aspekta operacijske sigurnosti. I, kao što smo ranije rekli, predstavlja potencijalnu prijetnju onima koji svakodnevno vrijedno rade da bi nas držali sigurnim."

Afganistanske snage sigurnosti uz zapljenjeno oružje i drugi materijal pobunjenika u Afganistanu
Afganistanske snage sigurnosti uz zapljenjeno oružje i drugi materijal pobunjenika u Afganistanu

Predsjednik Afganistana, Hamid Karzai, kako je izvješteno, je šokiran odljevanjem tolikog broja povjerljivih američkih dokumenata.

Ali, Karzaijev glasnogovornik Waheed Omer kaže da informacije nisu nove:

"Trenutačna rekacija predsjednika je bila da to nije novost. O većini toga što se desilo već je razgovarano ranije. Na to smo stalno ukazivali našim medjunarodnim partnerima, i to će doprinijeti povećanju svijesti."

Pakistanska vlade negira tvrdnje da njhovi obavještajni servisi pomažu afganistanskim pobunjenicima, ukazujući da dokumenti ne odražavaju tekuće stanje.

Curenje podataka, jedno od najvećih u američkoj vojnoj istoriji, dolazi u osjetljivo vrijeme za Obaminu administraciju kada su Amerikanci sve više razočarani ljudskim i monetarnim troškovim devet godina dugog rata u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG