Linkovi

WikiLeaks: Diplomatski i drugi dokumenti iz 70-ih otkrivaju angažman SAD-a i s vladama i s opozicijom


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ponovno je u vijestima – objavio je blizu dva milijuna neklasificiranih američkih izvještaja koji sadrže diplomatske ili druge obavještajne podatke iz 70-ih godina. Prije tri godine, WikiLeaks je izazvao kontroverzu objavljivanjem više od četvrt milijuna povjerljivih diplomatskih poruka. Assange, koji se krije kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dviju žena, održao je konferenciju za novinare preko Skypea.

Gotovo godinu dana nakon što je zatražio utočište u ambasadi Ekvadora, u Londonu, Julian Assange se pojavljuje na Skypeu, zatim nestaje...i ponovno se pojavljuje tijekom novinske konferencije prepune tehničkih problema.

Milijun i sedamsto tisuća dokumenata, kaže Assange, koji su sada dostupni na stranicama WikiLeaksa, pokazuju da su Sjedinjene Države bile politički aktivne i angažirane u većini svjetskih zbivanja tijekom 70-ih godina.

WikiLeaks je obavijestio mnoge novine širom svijeta o diplomatskim porukama u kojima se spominje njihova zemlja. Poput indijskog lista The Hindu, koji je objavio priču o Rajivu Gandhiju; godinama prije nego što je postao premijerom, Ghandi je moguće posredovao u prodaji borbenih zrakoplova švedske proizvodnje Indiji.

“Korupcija u Gandhijevoj političkoj dinastiji,” govori Assange, “dobro je poznata cijelom svijetu. Vrijeme je da Kongresna stranka Indije izuje sandale prije ulaska u hodnike moći i sile.”

Brazilska Publica piše da se u poruci američkog ambasadora u Brazilu govori o američkoj pomoći vladajućoj brazilskoj vojnoj vladi unatoč tome što je Amerika znala da ona u zemlji vrši torturu.

A u Egiptu, 1975. godine, jedna poruka aludira na suradnju američkog Državnog tajništva s organizacijom Muslimanska braća, kako bi se smirili ljevičari koji su prosvjedovali na Sveučilištu Kaira.

Dokumenti su deklasificirani i dostupni preko Nacionalne arhive u Washingtonu. Ali pronaći ih, kaže Assange, prilično je kompliciran i zahtjevan posao.

Prema Assangeu, to je jedan oblik tajnovitosti. Zato ih njegova organizacija objavljuje, kako bi novinari i javnost lako mogli doći do njih i vidjeti ih.

“Nisu dostupni na praktičan način,” kaže Assange, “koji bi dovoljnom broju ljudi omogućio da se njima koriste.”

Patrick Ventrell, iz američkog Državnog tajništva, kaže: “U biti, ono što mi radimo u Državnom tajništvu - deklasificiramo materijal, objavljujemo ga i na taj ga način činimo dostupnim javnosti.”

Stranice WikiLeaksa također sadrže 250.000 kontroverznih tajnih dokumenata objavljenih prije tri godine. Američki vojnik Bradley Manning izlazi pred vojni sud u lipnju zbog navodnog predavanja tajnih dokumenata tom websiteu.

WikiLeaks će se prijaviti kao politička stranka na ovogodišnjim izborima u Australiji, a Julian Assange za kandidata. Assange je odbio to komentirati za Glas Amerike.

Diplomatske poruke, kaže on, pokazuju da su Sjedinjene Države bile upletene u oporbene pokrete diljem svijeta dok su istovremeno pružale podršku tadašnjim vladama. To je, dodao je on, dvostruka igra.

Kako je jedan promatrač komentirao, to se zove “diplomacija.”
XS
SM
MD
LG