Linkovi

WHO otkazuje izvještaj o kineskoj istrazi COVID19


Commuters wearing face masks to protect against the spread of the coronavirus walk through a subway station in Beijing, Wednesday, March 3, 2021. China has been regularly reporting no locally transmitted cases of COVID-19 as it works to maintain…
Commuters wearing face masks to protect against the spread of the coronavirus walk through a subway station in Beijing, Wednesday, March 3, 2021. China has been regularly reporting no locally transmitted cases of COVID-19 as it works to maintain…

Izvještaj Wall Street Journala kaže da istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije koji su nedavno posjetili Kinu kako bi utvrdili podrijetlo pojave virusa COVID-19 neće objaviti obećano privremeno izvješće o svojim nalazima.

U časopisu Journal, objavljenom u četvrtak, rečeno je da je tim WHO-a odlučio ne objavljivati svoj privremeni izvještaj "usred rastućih tenzija između Pekinga i Washingtona". Druga međunarodna skupina znanstvenika pozvala je WHO da provede novu istragu o podrijetlu COVID-a.

Znanstvenici koji pozivaju na novu istragu rekli su u otvorenom pismu u četvrtak da tim WHO-a "nije imao mandat, neovisnost ili potrebne pristupe za provođenje potpune i neograničene istrage".

Znanstvenici su također u svom pismu primijetili da su se istražiteljima WHO-a u Kini pridružili i njihovi kineski kolege.

Izvještaj The Guardiana kaže da su bolnicama na Papui Novoj Gvineji ponestalo novca i "zatvaraju vrata" zbog povišenog broja slučajeva COVID-19. Zemlja je u cijeloj veljači registrirala 124 nova slučaja koronavirusa, ali je do 4. ožujka imala 108 novih infekcija.

Američka Uprava za hranu i lijekove objavila je u četvrtak javno upozorenje o termovizijskim uređajima ili skenerima koje mnoge tvrtke koriste za mjerenje povišene temperature, simptoma COVID-a.

Upozorenje FDA-e kaže: "Nepravilna uporaba sustava može pružiti netočna očitanja temperature zbog različitih čimbenika." Agencija je također rekla da je poslala "nekoliko upozoravajućih pisama" tvrtkama koje "nude na prodaju neodobrene, nerazjašnjene i neovlaštene sustave za termičku sliku.

Auckland, Novi Zeland, trebao bi ublažiti sedmodnevno zaključavanje u nedjelju, prelazeći s razine uzbune tri na razinu uzbune dva, jer u petak nisu zabilježeni novi slučajevi koronavirusa u zajednici. Ostatak zemlje trebao bi prijeći na razinu upozorenja jedne nedjelje.

Johns Hopkinsov centar za koronavirus rekao je rano u petak da postoji više od 115 milijuna slučajeva COVID-a na svijetu. SAD su i dalje na vrhu popisa s gotovo 29 milijuna infekcija, slijede Indija s 11 milijuna i Brazil s 10,7 milijuna.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG