Linkovi

SAD: „Made in USA“ na travnjaku Bijele kuće


Predsjednik SAD Donald Trump u kabini vatrogasnog vozila, proizvedenog u Wisconsinu
Predsjednik SAD Donald Trump u kabini vatrogasnog vozila, proizvedenog u Wisconsinu

Analitičari svjetskih proizvodno-trgovinskih kretanja ističu da zaokret pod geslom "proizvodimo u Americi, kupujmo američko" nije nimalo jednostavan.

Bijela kuća organizirala je i otvorila manifestaciju "Tjedan proizvedenog u Americi" kako bi istakla nužnost veće domaće produktivnosti i povećanja zaposlenosti vraćanjem proizvodnje, godinama izmještane u zemlje sa jeftinom radnom snagom. To je, da podsjetimo, bilo jedno od krupnih predizbornih obećanja Donalda Trumpa, kao predsjedničkog kandidata, a ostaje i sada jedan od ključnih ekonomskih i političkih prioriteta kao predsjednika.

Kao očigledan dokaz domaćih proizvodnih potencijala na travnjacima uokolo Bijele kuće izloženi su proizvodi iz svih 50 američkih saveznih država - čak i predsjednički helikopter, kao reklama proizvodnim kapacitetima Connectticut-a. Predsjednik Trump je sjeo i za volan vatrogasnog vozila proizvedenog u Wisconsin-u.

Ubrzo zatim potpisao je proklamaciju kojom 17. juli proglašava „Danom proizvedenog u Americi,“ istakavši pri tome da je administracija uklonila regulativne barijere povratku proizvodnje na američko tlo:

"Decenijama je Washington omogućavao drugim zemljama da gase milione američkih radnih mjesta zbog nekorektne i nepoštene izvozno-uvozne prakse. Sačekajte da vidite kuda sada idemo i bićete veoma srećni."

Demokrate su reagirale ocjenom da je predsjednikov "Tjedan proizvedenog u Americi" hipokrizija i da bi on trebalo da pruža primjer, a ne da drži lekcije.

Chuck Schumer, senator, Demokrata, bio je vrlo oštar:

"Ako nešto propovijedate, počnite od vlastite kuće. Trumpove košulje i kravate... gdje su proizvedene....? U Kini. A gdje Trumpov namještaj...? u Turskoj."

Linije modne odjeća pod imenom predsjednikove kćerke Ivanke takođe se proizvodi u inostranstvu. Tu činjenicu novinari su istakli u više navrata na jučerašnjoj pres konferenciji u Bijeloj kući, zatvorenoj za video-snimanje.

Na te opaske glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je odgovorio:

"Tražnja za nekim proizvodima na domaćem tržištu nije tolika da bi ih bilo rentabilno proizvoditi ovdje. Kada domaća potražnja bude dovoljno velika nadajmo se da će neko izgraditi fabriku i to je rješenje."

Analitičari svjetskih trgovinskih kretanja ističu da zaokret pod geslom "proizvodimo u Americi, kupujmo američko" nije nimalo jednostavan jer su Sjedinjene Države dio svjetske, međunarodno isprepletene, ekonomije.

Daniel Ikenson, analitičar instituta CATO, konstatuje:

"Fabrička proizvodnja probila je nekašnje uske zidove i prelila se preko granica i okeana. Finalni proizvodi, i u američkim prodavnicama, kao i širom svijeta, imaju komponente iz pet, šest, deset zemalja."

Kreatori i zagovornici ekonomske politike Bijele kuće, unatoč takvim i drugim argumetima, ostaju pri protekcionističkim stavovima i nastojanjima da preokrenu smjer višedecenijske prakse izmještanja proizvodnje na u zemlje jeftine radne snage. Novi pristup međunarodnim trgovinskim sporazumima i izvozno-uvoznoj politici Bijela kuća će morati sinhronizirati i sa američkim poslovnim asocijacijama i grupama.

SAD: „Made in USA“ na travnjaku Bijele kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG