Linkovi

Rusija i Zapad: Sankcije mač sa dvije oštrice


Ako se Rusija odluči za svojevrsnu ekonomsku osvetu Zapadu biće to novi veliki izvor još većih ekonomskih nevolja i neizvjesnosti, i za Rusiju i za svijet.

Novi talas sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država vrlo teško pogađa rusku ekonomiju. Profiti energetskih kompanija u državnom vlasništvu se ubrzano smanjuju, a vrijednost rublje, nacionalne valute, tokom ovog tjedna pala je na najniži nivo. Dodatne sankcije, nametnute zbog nastavljanja agresivnog uplitanja Moskve u dešavanja na istoku Ukrajine, mogle bi imati i visoku cijenu po evropske i američke poslovne kompanije.

U najkraćem... na ruskim berzama veliki pad vrijednosti, rublja najjeftinija od 1998. godine, cijene rastu rezime je sadašnjeg ekonomskog stanja. Negativne posljedice sankcija Zapada trpe mnogi, ističe Maria Lipman, politička analitičarka moskovskog Carnegie centra:

"Sankcije se odražavaju na preduzeća, državne kompanije, banke, pogađaju ogroman broj prosječnih građana, ali još uvijek ne i ruske bogataše i dobro plaćene funkcionere."

Iz ruske centralne, državne banke uvjeravaju da su spremni intervenirati brzo ukoliko inflatorni pritisak bude i dalje rastao. Ekonomski eksperti, međutim, predviđaju da će se negativne posljedice umnožavati. Najteže posljedice trpiće državne energetske firme. Profit Gazproma, jedne od najvećih, već je smanjen je za 40 odsto. Ekonomski analitičar Aleksej Kokin ocjenjuje da je taj pad posljedica odluke Moskve o prestanku prodaje prirodnog plina Ukrajini i dodaje:

"U suštini gubitak Ukrajine nije mali, usputni korak. To je zapravo izvor neizvjesnosti i problema koje Gazprom ne može preokrenuti na bolje."

Pritisak na cijene ruske nafte uvećava ekonomske probleme i dodatno ubrzava pad vrijednosti rublje. To je krupan razlog za rastuću zabrinutost zapadnih kompanija koje posluju u Rusiji, ističe analitičarka Lipman:

"Najveće zapadne kompanije, poput Exxona i British Petroleuma, nisu sretne zbog nametnutih sankcija jer vrlo negativno utiču na unosnu poslovnu saradnju sa ruskom naftnom industrijom."

Osim što pogađaju najveće ruske kompanije, novonametnutim sankcijama proširena je zabrana uvoza iz Rusije i zabranjena buduća kupovina ruskog oružja u evropskim zemljama. Čak i ako Zapad odluči da ublaži neke od do sada nametnutih sankcija, krupni investitori će se držati podalje od Rusije ističe analitičar Marshal Gittler:

"Mislim da su ekonomske osnove rublje i inače negativne. Ukoliko se stanje u Ukrajini stabilizira vrijednost rublje će ipak nastaviti da pada, mada mnogo sporije. Ukoliko problemi sa Ukrajinom eskaliraju, biće to kolaps."

Unatoč štetama po rusku ekonomiju, podrška ruske javnosti predsjedniku Vladimiru Putinu i dalje je visoka. Malo je onih koji očekuju da bi Putin mogao ustuknuti pred novim sankcijama. A ako se Rusija odluči za svojevrsnu ekonomsku osvetu Zapadu obustavljajući izvoz energenata u Evropu ili zabranom leta ruskim zračnim prostorom avionima zapadnih kompanija, biće to novi veliki izvor još većih ekonomskih nevolja i neizvjesnosti, i za Rusiju i za svijet.

Rusija i Zapad: Sankcije mač sa dvije oštrice
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG