Linkovi

Demokratizacija Zapadne Afrike – nade i strahovanja


Predsjednici Obale Slonovače, Gvineje, Nigerije i Benina u Američkom institutu za mir, Washington 7. 28. 2011.
Predsjednici Obale Slonovače, Gvineje, Nigerije i Benina u Američkom institutu za mir, Washington 7. 28. 2011.

Razvoj i sigurnost, čak i sigurnost za vlasitit život su medju prioritetima mnogih lidera zemalja Zapadne Afrike u nastojanima daljeg unapredjenja demokratije.

Četiri lidera zemalja Zapadne Afrike o nastojanima daljeg unapredjenja demokratije su govorili u Američkom institutu za mir u Washingtonu, pred susret u Bijeloj kući sa predsjednikom Barackom Obamom.

Izbori u Africi mogu biti veoma kompetitivni, ali i praćeni nasiljem i neizvjesnošču.

U Obali Slonovače, nakon velikog odziva birača lanjske godine, rezultati su osporeni i više od četiri mjeseca trajalo je nasilje dok pobjednik Alassane Ouattaro konačno nije preuzeo vlast ove godine.

Govoreći u Američkom institutu za mir u Washingtonu, on je opisao svoje poglede na demokratiju:

"Demokratija nije samo u tome da imate demokratske izbore. Treba osigurati demokratiju i nakon izbora, poštivanje zakona i volje gradjana."

Demokratizacija Zapadne Afrike – nade i strahovanja
Demokratizacija Zapadne Afrike – nade i strahovanja

Gvineja, takodjer, ima novog predsjednika, dugogodišnjeg opozicionara, Alpha Conde-a. On je nedavno preživio pokušaj ubistva i kaže da je ključ demokratije i u nastojanju da ostane živ kao izabrani predsjednik:

"Na moju sobu su pucali bazukama i drugim bacačima raketa, ali ja ne spavam uvijek u istoj sobi."

Predsjednik Nigerije, Mahamadou Issoufou kaže da je važna i regionalna sigurnost. Prikazan je video kojeg je pribavila Obavještajna grupa Site na kojem se vide inostrani taoci koje je u Nigeriji otela teroristička grupa al-Qaida u Islamskom Magrebu.

- Issoufou kaže da su pogranični terorizam, trgovina oružjem i drogama jako rašireni na sjeveru pustinjskog dijela Zapadne Afrike.

Predsjednik Benina, Boni Yayi je naglasio potrebu zaustavljanja piratstva u Gvinejskom zaljevu, korupcije i prakse nekažnjavanja.

Sva četiri predsjednika zapadno afričkih zemalja su odali priznanje predsjedniku Baracku Obami na njegovoj posjeti Gani 2009. - koja ih je, kažu, inspirisala da ostanu na kursu demokratije. Oni kažu da su predhodni američki predsjednici ponekad podržavali afričke diktatore tokom Hladnog rata i zbog ekonomskih koristi.

Četiri nova predsjednika svoje mandate započinju u teškim vremenima. Predstoje i parlamentarni izbori u nekim zemljama, uključujući Gvineju.

Oni se ipak nadaju da će taj izborni ciklus konačno otvoriti bolje ekonomske mogućnosti za njihove gradjane. Predsjednici zemalja Zapadne Afrike upozoravaju da demokratija bez ekonomskog razvoja može završiti u ćorsokaku.

XS
SM
MD
LG