Linkovi

WEF: Sistemi 20. stoljeća ne uspijevaju odgovoriti na rizike 21. stoljeća


WEF: Sistemi 20. stoljeća ne uspijevaju odgovoriti na rizike 21. stoljeća
WEF: Sistemi 20. stoljeća ne uspijevaju odgovoriti na rizike 21. stoljeća

Globalna financijska kriza ‘iscijedila je iz svijeta sposobnost da se nosi’ s daljnjim šokovima, ocjena je iznesena u novom Izvješću o globalnim rizicima, koje je objavio Svjetski ekonomski forum

Globalna financijska kriza ‘iscijedila je iz svijeta sposobnost da se nosi’ s daljnjim šokovima, ocjena je iznesena u novom Izvješću o globalnim rizicima, koje je objavio Svjetski ekonomski forum. Forum kaže da sistemi 20. stoljeća ne uspijevaju odgovoriti na rizike 21. stoljeća.

U ovogodišnjem Izvješću o globalnim rizicima, Svjetski ekonomski forum kaže da dva velika problema pogoršavaju rizike diljem svijeta. Prema glavnom ekonomistu tvrtke Zurich Financial Services Danielu Hoffmanu, jedan od tih problema je ekonomski disparitet: "Posebice unutar pojedinih zemalja, ekonomski rast je stvorio mnoge, mnoge gubitnike i sve manje i manje dobitnika."

Hoffman kaže da bi oštra podjela između bogatih i siromašnih mogla dovesti do društvenih previranja. Izvješće upozorava na probuđene nacionalizme, populizme i društveno fragmentiranje. Drugi veliki problem je neuspjeh globalne uprave. Primjerice, kaže Hoffman, na početku financijske krize, zemlje su počele zajedno raditi za rješavanju problema, ali je odlučnost, kako izgleda, izblijedila: "Sada, dvije godine kasnije, vidimo da je ta početna energija splasnula i ugasila se. I, kako izgleda, više nema globalno koordinirane volje da se pozabavi uzrocima financijske krize koja nas je tako teško pogodila prije dvije godine."

Izvješće je usredotočeno na nekoliko grupiranih rizika: makrokozmičke neravnomjernosti - koje uključuju suverena dugovanja i nestabilnosti valuta -, potom ilegalna ekonomija, organizirani kriminal, korupcija i ilegalna trgovina, te posljednja skupina: pritisak na resurse, posebice vodu, hranu i energiju.

Konzultantska tvrtka Oliver Wyman Group pridonijela je izradi izvješća. Njezin predsjednik John Drzik kaže da klimatske promjene izazivaju velike i nagle promjene, te svijet treba zajedno raditi na prevladavanju posljedica takvih promjena. On navodi primjer: "Prošlog ljeta, kad je Rusija uvela zabranu na izvoz pšenice kako bi zaštitila vlastitu opskrbu hranom, takav tip reakcije, kad bi se ponovio u globalnim razmjerima, u mnogim zemljama, mogao bi dovesti do nestabilnosti i daljnjih geopolitičkih napetosti."

Drzik kaže da postoji put naprijed, ali će kluč za taj put biti globalna koordinacija: "Mislim da zasigurno možete shvatiti iz izvješća da postoji čitava serija stvari koje se počinju razvijati i odvijati, te da bi ti rizici mogli eskalirati ako se na njih prravovremeno ne reagira."

Izvješće o globalnim opasnostima, dugo 50 stranica, objavio je Svjetski ekonomski forum, neovisna međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi. Izvješće je objavljeno dva tjedna prije redovitog godišnjeg sastanka Foruma u Davosu.

XS
SM
MD
LG