Linkovi

Web stranica tjedna - o podrijetlu ljudske vrste


Rubrika na web sajtu o podrijetlu ljudske vrste "Što je zanimljivo i aktualno na području ljudske evolucije" informira posjetitelje o najnovijim istraživanjima i rezultatima studija u ovoj znanstvenoj granii
Rubrika na web sajtu o podrijetlu ljudske vrste "Što je zanimljivo i aktualno na području ljudske evolucije" informira posjetitelje o najnovijim istraživanjima i rezultatima studija u ovoj znanstvenoj granii

"Možete gotovo doseći, dotaknuti, pogledati izbliza i obrtati dokaze ljudske evolucije. Tu su na stotine fosila, na desetke izložaka i umjetničkih predmeta s kojima se možete poigrati," kaže stručnjakinja za Znanstveni i edukacijskii program Instituta Smithsonian

Web sajt o podrijetlu ljudske vrste, www.humanorigins.si.edu, postavlja drevno pitanje: što to znači biti čovjekom? Cilj ovog web sajta je istražiti sve moguće dokaze, kaže stručnjakinja za Znanstveni i edukacijski program Instituta Smithsonian, Briana Pobiner:

"Naš web sajt grupiran je po vrstama dokaza o ljudskom postojanju: dokaza o ponašanju čovjeka, dokaza o fosilima, datiranju, o cijeloj masi činjenica, kao i o istraživanju, s naglaskom na istraživanja koja su provedena u sklopu Programa o ljudskom podrijetlu, ali i istraživanja paleoantropologa iz cijelog svijeta."

Ova web stranica nadopunjuje Dvoranu podrijetla ljudske vrste u Prirodoslovnom muzeju Smithsonian u Washingtonu. Briana Pobiner kaže da web sajt proširuje kolekciju muzeja zanimljivim informacijama i multimedijalnim doživljajima:

"Možete gotovo doseći, dotaknuti, pogledati izbliza i obrtati dokaze ljudske evolucije. Tu su na stotine fosila, na desetke izložaka i umjetničkih predmeta s kojima se možete poigrati."

Posjetitelji ove web stranice također mogu krenuti na virtualno putovanje sa znanstvenikom Instituta Smithsonian u dolinu Rift Valley u Keniji, jednom od najbogatijih izvora fosila u Africi. I nastavnici su pozvani da se uključe u edukacijski forum na internetu, kaže Briana Pobiner:

"Nastavnici mogu razmijenjivati ideje o načinima poduke ljudske evolucije, o tome koje su se metode pokazale uspješnima, te s kakvim bi se preprekama mogli suočiti. Postoji i edukacijski vodič kojeg nastavnici mogu prenijeti s interneta na vlastiti kompjuter, a koji predlaže aktivnosti prije, za vrijeme, i nakon posjete izložbi, kao i različite karte i mnoštvo drugih prijedloga za poduku ljudskog podrijetla. Osim toga, tu su i poveznice za cijeli niz nastavnih planova o ljudskoj evoluciji. Mreža Edukacijskog programa o ljudskom podrijetlu, koju smo započeli na ovom sajtu, udružuje znanstvenike i pedagoge na polju podučavanja o podrijetlu čovjeka."

Još jedan popularni element na sajtu je rubrika o tome što je zanimljivo i aktualno na polju istraživanja o ljudskom podrijetlu. Drugim riječima, kad god se pojavi priča o nekom novom otkriću – bio to fosil ili neki predmet ili DNA – pojavit će se na ovoj web stranici. Briana Pobiner kaže da ona i njene kolege neprestano pune web stranicu novim sadržajima.

Za nekoliko će tjedana, kaže, dodati jedan interaktivni vremenski prikaz raznih fosila, informacija o različitim vrstama, o klimatskim promjenama i mnogim prekretnicama u ljudskoj evoluciji. Na taj će način posjetitelji web sajta moći detaljno proučavati određene vremenske periode. Stoga, ako želite otkriti nove činjenice o ljudskom podrijetlu ili sudjelovati u razgovoru o tome što znači biti čovjekom, posjetite web sajt www.humanorigins.si.edu.

XS
SM
MD
LG