Linkovi

SAD: I trans-pacifičko trgovinsko partnerstvo vruća tema predizborne predsjedničke kampanje


Sporazumom o Trans-pacifičkom partnerstvu, potpisanom prošle godine, bile bi smanjenje carinske tarife između 12 zemalja, članica APEC-a.

Donald Trump, sada jedini kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, i Hillary Clinton i Bernie Saders, kandidati za nominaciju Demokratke stranke, negativno se izjašnjavaju o jednom krupnom ekonomskom i spoljno-trgovinskom sporazumu. To je sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu čijim bi provođenjem bila uspostavljena velika trgovinska zona između Sjedinjenih Država i 12 pacifičkih zemalja.

O tom vrućem pitanju sadašnjeg trenutka predizborne kampanje Donald Trump, predsjednički kandidat, Republikanac, kaže:

"Trans-pacifik će uništiti našu automobilsku proizvodnju u Ohiu."

Sporazumom o Trans-pacifičkom partnerstvu, potpisanom prošle godine, bile bi smanjenje carinske tarife između 12 zemalja, članica APEC-a. Taj sporazum još uvijek nije stupio na snagu. U Sjedinjenim Državama mnogo je onih, među njima i predsjednički kandidati, koji ga smatraju nepovoljnim.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja, Demokrata, ističe:

"Nadala sam se da će taj sporazum otkloniti mnoge strepnje, izražavane povodom trgovinskih sporazuma naše i drugih zemalja. To se nije desilo, vidim kakav je rezultat i sada sam protiv."

Kao američka državna tajnica u vrijeme prvog mandata predsjednika Obame, Hillary Clinton je o Trans-pacifičkom trgovinskom sporazumu govorila kao o zlatnom standardu trgovinskih sporazuma. Sada, kao predsjednička kandidatkinja, jedna je u nizu onih koji sve više osuđuju trgovinske sporazume između Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Donald Trump je posebno oštar.

"Kada analizirate trgovinske sporazume, shvatate da su užasni, da zbog njih gubimo mnogo, mnogo više u odnosu na zemlje sa kojima trgujemo. Radna mjesta se ovdje gase, nevjerojatno je šta se sve dešava."

Ocjene predsjedničkih kandidata ponekad i zbunjuju. Primjera radi, Donald Trump je protiv Trans-pacifičkog sporazuma, mada bi tim sporazumom bilo otklonjeno dosta onoga protiv čega je Trump kada su u pitanju postojeći trgovinski sporazumi:

"Kada prodajemo naše najbolje poljoprivredne proizvode svijetu.... šta se dešava?! Japanske uvozne dažbine su 38 odsto. Plaćamo Japanu 38 procenata da izvezemo."

Unatoč brojnim kritikama sporazuma o Trans-pacifičkom partnerstvu, Bijela kuća ostaje pri stavu da je taj sporazum po Sjedinjene Države vrlo povoljan.

Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, o tome kaže:

"Sa ekonomskog i strateškog stanovišta imamo jake argumente da branimo vrijednosti tog sporazuma, da tvrdimo da bi bilo mudro da Kongres ratificira sporazum o kojem je predsjednik Obama naporno pregovarao."

Kongres u kojem su Republikanci u većini u oba doma, saglasio se sa procedurom takozvanog brzog usvajanja trgovinskih sporazuma. Međutim, do sada i za sada nema nikakvih naznaka da li će ijedan dom Kongresa uskoro glasati o ratifikaciji sporazuma o Trans-pacifičkom trgovinskom partnerstvu.

SAD: I trans-pacifičko trgovinsko partnerstvo vruća tema predizborne predsjedničke kampanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG