Linkovi

SAD: Povuci-potegni se nastavlja


Sudiju Federalnog apelacionog suda Merricka Garlanda, predsjednik SAD Barack Obama nominirao je za novog sudiju Vrhovnog suda
Sudiju Federalnog apelacionog suda Merricka Garlanda, predsjednik SAD Barack Obama nominirao je za novog sudiju Vrhovnog suda

Ipak i unatoč brojnim političkim kalkulacijama, većina senatora Republikanaca za sada su čvrsti u stavu da izbor novog sudije Vrhovnog suda ostave da visi u zraku.

Dvostranačko povuci-potegni oko izbora novog sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država narednih dana i tjedana ponovo će lebdjeti nad Kongresom. Senatori su se, naime, vratili na svoja radna mjesta nakon dvotjedne pauze. U suštini, to povuci-potegni je ideološki motivirano jer je u pitanju, nakon smrti sudije Antonina Scalie, izrazitog konzervativca, dotadašnja i ideološka i politička balansiranost koja je više odgovarala konzervativnoj Republikanskoj stranci.

Iako je Kongres bio u mirovanju, troje senatora prekinulo je proljetnu pauzu, doletjelo u Washington i susrelo se sa sudijom federalnog apelacionog suda Merrickom Garlandom koga je predsjednik Obama nominirao za novog sudiju Vrhovnog suda. Politički, najznačajniji je susret bio sa Markom Kirkom, prvim senatorom Republikancem koji se odlučio na taj korak. Tom prilikom senator Kirk je, pored ostalog, rekao:

"Nakon nominiranja sudije Garlanda mi, Republikanci, bi trebalo da razgovaramo sa njim. Potrebno je da racionalno, zrelo, otvoreno razmotrimo jedan od procesa na koji nas obavezuje Ustav."

Desetak i više senatora, Republikanaca, izjavilo je da su voljni susresti se sa sudijom Garlandom, ali samo su dvojica zatražila da Senat razmotri njegovu nominaciju. Senator Jerry Moran, treći koji je to predlagao, u međuvremenu je promijenio stav.

Senatori, Demokrati, podržavaju Garlandovu nominaciju. Za senatorku Kirsten Gillibrand nema razloga za bilo kakvo odlaganje:

"Sudija Garland je visoko kvalificiran. Obaveza je Senata ne samo da održi potrebne rasprave, nego i da glasa o njegovoj nominaciji."

I njen stranački kolega senator Al Franken zagovara isto:

"Mi, senatori, potvrđujemo, odnosno odlučujemo o izboru sudije Vrhovnog suda. Taj izbor ne bi trebalo da bude politiziran."

Republikanci u Senatu su u većini, kontroliraju Senat. Ukoliko ne pokrenu taj proces, nominacija će visiti u zraku. Senator Mitch McConnell, lider republikanske većine u Senatu, insistira na slijedećem:

"Pružimo priliku Amerikancima da odluče. Senat će na odgovarajući način razmotriti kvalifikacije kandidata kojeg nominira naredni američki predsjednik, ma ko to da bude."

Ideološko težište Vrhovnog suda ovisi od izbora novog sudije i upravo zbog toga je vruće pitanje kampanje za izbor narednog predsjednika Sjedinjenih Država. Senator Ted Cruz, predsjednički kandidat, Republikanac, upozorava:

"Ako Hillary Clinton pobijedi, Vrhovni sud će biti izgubljen na dugo vrijeme, a time i Zakon o pravima."

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava cjelovito razmatranje nominacije sudije Garlanda u Senatu. Demokrati vjeruju da će Republikanci poviti leđa pod pritiskom javnosti ili će, u suprotnom, imati jednu krupnu nepovoljnost više na izborima početkom novembra. Ipak i unatoč brojnim političkim kalkulacijama, većina senatora Republikanaca za sad su čvrsti u stavu da proces nominiranja novog sudije Vrhovnog suda ostave da visi u zraku.

SAD: Povuci-potegni se nastavlja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG