Linkovi

Ukrajinska kriza: Bijela kuća se još uvijek nada diplomatskom rješenju


Da li mogu i šta mogu dogovoriti: Kerry i Lavrov
Da li mogu i šta mogu dogovoriti: Kerry i Lavrov

Moskva odbacuje pozive da Krim bude vraćen Ukrajini. Amasador Rusije u Washingtonu Sergej Kisljak kratko kaže: "Krim je dio Ruske federacije."

Rusija nastavlja gomilati vojne snage duž južne i istočne granice sa Ukrajinom, a diplomatski napori na rješavanju ukrajinske krize se nastavljaju uz nadu da će biti uspješni. Kongres Sjedinjenih Država trebalo bi da ovog tjedna, kako se očekuje, finalizira paket pomoći Ukrajini i dodatne sankcije prema Rusiji zbog aneksije Krima. Odgovarajući zakon mogao bi biti upućen na potpis predsjedniku Baracku Obami vrlo brzo.

U Zastupničkom domu u završnoj je fazi razmatranje finalne odluke o garancijama za kredit Ukrajini od milijadru dolara i o ekonomskim sankcijama prema Rusiji. Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner ističe:

"Naš cilj je usvojiti potreban zakon što je brže moguće."

Tokom rasprava i u Senatu i u Zastupničkom domu o sadašnjoj politici Moskve izrečene su najoštrije ocjene od kraja hladnog rata. Senator John McCain, Republikanac, uporedio je rusku teritorijalnu ekspanziju i Putinove odluke sa onim što je Njemačka činila sa Adolfom Hitlerom na vlasti:

"Očigledno je da sa gomilanjem trupa na istočnoj granici sa Ukrajinom, Putin razmišlja i o budućim akcijama. Nisam siguran na što bi se mogao odlučiti. Mislim da on u svojim kalkulacijima procjenjuje šta dobija, a šta gubi ako se odluči na dalju agresiju protiv suverene države."

Mada je senatorima i zatupnicima bilo potrebno nekoliko tjedana da definiraju mjere podrške Ukrajini i sankcije prema Rusiji, nije bilo nikakve sumnje da će to i učiniti. Senator Robert Menendez o tome kaže:

"Svijet prati naše odluke i mi, kao svjetska sila, možemo i moramo pokazati da smo u stanju odgovoriti na svaki ruski izazov."

Rusija je osudila uvođenje međunarodnih sankcija i nastoji umanjiti njihov značaj. Istovremeno sa diplomatskim pokušajima rješavanja krize, američki predsjednik Barack Obama ističe da Rusija mora platiti cijenu za svoje akcije:

"Sankcije koje su uvele Sjedinjene Države i Evropska unija će rasti i biti zaoštravane ukoliko Rusija ne promijeni sadašnji kurs. Ali, kao što sam to rekao i u Briselu, nadamo se da Rusija želi proći kroz diplomatski otvorena vrata i surađivati na razrješenju krize na miran način."

Moskva odbacuje pozive da Krim bude vraćen Ukrajini. Amasador Rusije u Washingtonu Sergej Kisljak kratko kaže:

"Krim je dio Ruske federacije."

Upitan da li će Rusija zauzeti još koji dio ukrajinske teritorije, ambasador je odgovorio "mi to ne planiramo."
Ukrajinska kriza: Bijela kuća se još uvijek nada diplomatskom rješenju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG