Linkovi

SAD: Ljetni predah u Washingtonu


I ispred, i u Kongresu ovog tjedna mirno
I ispred, i u Kongresu ovog tjedna mirno

U glavnom gradu, političkom i zakonodavnom središtu Sjedinjenih Država, ovog tjedna i novinari će biti u prilici da predahnu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je na sedmodnevnom odmoru na Martha's Vineyard-u, otoku i ljetovalištu u saveznoj državi Massachusetts. Senatori i kongresmeni su u svojim izbornim okruzima, u Vrhovnom sudu takođe ovih ljetnih dana predah.... Drugim riječima, u Washingtonu, političkom i zakonodavnom središtu Sjedinjenih Država ovog tjedna i novinari će biti u prilici da predahnu.

Članove Senata i Zastupničkog doma Kongresa u izbornim okruzima očekuje snažan pritisak na rješavanju statusa za oko 11 miliona useljenika. Miguel Porfirio, jedan od prosvjednika podsjeća:

"To su ljudi koji žele ostvariti američki san kojim svakodnvno živi ogromna većina, a oni nisu toliko sretni."

Terry Moench dodaje:

"Treba ojačati naše granice, bez amnestije za ilegalno useljene."

Zakonu, usvojenom u Senatu, kojim se za ilegalne useljenike definira put do američkog državljanstva, protive se Republikanci, većina u Zastupničkom domu.

Prije odlaska na odmor gospodin Obama je još jednom pozvao zakonodavce na kompromis:

"Tražim, kada se vrate u Kongres, da pomire razlike u stajalištima i usvoje zakon. Naša ekonomija bila bi jača za hiljadu milijardi dolara ako riješimo imigracionu reformu."

Predsjednik Obama je najavio da će Bijela kuća tijesno sarađivati sa Kongresom i kada su u pitanju programi prikupljanja podataka Agencije za nacionalnu sigurnost čije je postojanje otkrio Edward Snowden:

"Sasvim je na mjestu postaviti pitanje o tim programima jer suvremenena tehnologija mijenja svaki aspekt našeg života."

Senator Mark Udall, Demokrata, već je pripremio tekst novog zakona:

"Moj prijedlog, čije ću usvajanje zagovarati najsnažnije što mogu, ograničio bi obavještajnim agencijama pristup telefonskim razgovorima prosječnog Amerikanca. To je način da idemo dalje."

I predsjednik Obama i mnogi članovi Kongresa naglašavaju da američke obavještajne agencije moraju biti u stanju prikupljati informacije i pravovremeno upozoravati na moguće terorističke napade, i na tlu Sjedinjenih Država i bilo gdje u svijetu.
SAD: Ljetni predah u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG