Linkovi

Washington ovog tjedna: U Kogresu pauza, predsjednik Obama izvan SAD


Uskoro novi susret: američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto
Uskoro novi susret: američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto

Američki predsjednik putuje u Meksiko i Centralnu Ameriku. Tokom tog puta biće riječi i o imigracionoj reformi i o kontroli oružja, naravno u onim apektima koji se tiču Meksika i zemalja Centralne Amerike.

Ove sedmice u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država neće biti rasprava, politički vrlo žustrih, o krupnim temama američke svakodnevnice - budžetu, ličnom oružju Amerikanaca i imigracionoj reformi. Senatori i kongresmeni su na kraćoj pauzi. Američki predsjednik Barack Obama ovog će tjedna biti u Meksiku i Centralnoj Americi. Tokom tog puta biće riječi i o imigracionoj reformi i o kontroli oružja, naravno u onim apektima koji se tiču Meksika i zemalja Centralne Amerike.

Predsjednik Obama će tokom boravka u Meksiku sasvim sigurno razgovarati o presjecanju ilegalnih tokova američkog oružja meksičkim krijumčarima droge. U borbi protiv narko-kartela poginule su na hiljade osoba, a predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto nastavlja tu borbu:

„Nećemo odustati od obračuna sa krijumčarima. Vlada Meksika će nastaviti da se bori protiv te vrste kriminala.“

Uz reformu kontrole prodaje oružja, za sada zastale u Kongresu, drugo bitno pitanje za Meksiko je imigraciona reforma. Mnogi useljenici od ukupno oko 11 miliona onih sa nereguliranim statusom porijeklom su iz Meksika. To pitanje je jedan od prioriteta za predsjednika Obamu.

„Naši ciljevi neće biti ostvareni dok ne reguliramo status svih onih koji Sjedinjene Države vide kao zemlju širokih mogućnosti, dok mladi i pametni ne budu mogli legalno živjeti i raditi, ne plašeći se deportacije.“

Imigraciona reforma nužna je i po ocjeni meksičkih aktivista za zaštitu i poštivanje ljudskih prava. Jedna od njih, Andrea Gonzales, ističe:

„Ilegalni useljenici su godinama u Sjedinjenim Državama, teško rade, plaćaju poreze i takse i zaslužju da njihov status bude reguliran.“

Kongresmeni i senatori su ovog tjedna u saveznim državama zarad susreta i razgovora sa biračima. Ti susreti, kao i boravak predsjednika Obame u Meksiku i Centralnoj Americi, su predah u procesu postizanja dvostranačke saglasnosti o neusaglašenim pitanjima imigracione i reforme kontrole oružja.

Washington ovog tjedna: U Kogresu pauza, predsjednik Obama izvan SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
XS
SM
MD
LG