Linkovi

SAD: Do odluke Kongresa o sporazumu sa Iranom 60 dana


Predsjednik Obama: Hoće li Kongres prihvatiti sporazum sa Iranom koji predsjednik smatra najboljim rješenjem iranskog nuklernog izazova?
Predsjednik Obama: Hoće li Kongres prihvatiti sporazum sa Iranom koji predsjednik smatra najboljim rješenjem iranskog nuklernog izazova?

"Tim sporazumom SAD i svijet će biti mnogo sigurniji. Ali, čućete mnogo pregrijanih i često nepoštenih tvrdnji o sporazumu narednih tjedana."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, državni sekretar John Kerry i drugi visoki zvaničnici administracije predsjednika Obame ovih dana vrlo intenzivno nastoje ubijediti američku javnost da je sporazum postignut između Irana, Sjedinjenih Država, Evropske unije i pet velikih sila o iranskom nuklernom programu najbolje rješenje za sprečavanje iranskog režima da se domogne nuklearnog oružja. Sumnje u iskrenost Irana da se odrekne ambicija da ovlada procesima i tehnologijom proizvodnje nuklearne bombe su duboke. Dugački i tehnički vrlo komplikovani sporazum, postignut prošlog tjedna u Beču, u Kongresu Sjedinjenih Država biće razmatran izuzetno detaljno, uz brojne kritike i, već sada otvoreno nagovještavanim neprihvatanjem mnogih senatora i zastupnika, Republikanaca. Krupne rezerve imaju i pojedinini članovi Demokratske stranke, stranke predsjednika Obame. Pred njima je 60 dana za temeljitu analizu i glasanje o sporazumu.

Da li je Iran dao jako malo, a zauzvrat dobio mnogo, mnogo više? Američki državni sekretar John Kerry odlučno kaže ne:

"Rezolucijom Ujedinjenih nacija, na osnovu koje su Iranu nametnute sankcije, predviđeno je, određeno je da, ako Iran suspendira obogaćivanje urana i prihvati pregovore, sve sankcije budu ukinute. Iran je učinio više od samog pregovaranja - pristao je na zahtjeve druge strane i sporazum je postignut."

Najuticajniji članovi Kongresa ostaju dukoki skeptici, vrlo nezadovoljni mogućnoću da u Ujedinjenim nacijama sporazum bude verificiran prije nego Kongres bude imao priliku da temeljito analizira taj dokument. Senator Bob Corker, Republikanac, ističe:

"Predsjednik Obama će izaći pre Vijeće sigurnost sutra, prije nego što Kongres uradi svoj dio posla. To je vrlo problematično. Ja sam vrlo zabrinut svim onim što će se desiti, zabrinut mogućnošću da se Ujedinjene nacije saglase sa sporazumom za koji čak i ne znaju kako ga implementirati."

Neće biti tako, naglašava državni sekretar Kerry:

"Svjetske sile, članice Vijeća sigurnosti, imaju pravo da glasaju. Ali, prihvatile su naš stav da se glasanje o sporazumu odgodi u znak poštovanja prema Kongresu."

Čak i neki Demokrati, najviše lojalni predsjedniku Obami, ne govore da će glasati za sporazum. Senator Ben Cardin, Demokrata, kaže:

"Imamo dva mjeseca i iskoristićemo to vrijeme da bolje shvatimo i procijenimo sporazum. Svjestan sam da to neće biti laka odluka. Iskoristiću to vrijeme da razumijem sporazum prije nego donesem moju odluku."

Predsjednik Obama će trebati podršku i Bena Cardina i drugih senatora kako bi izbjegao mnogućnost da odluka o sporazumu u Kongresu bude usvojena većinom koja isključuje predsjednikovo pravo da stavi veto. On je ubijeđen da će .....

"Tim sporazumom Sjedinjene Države i svijet biti mnogo sigurniji. Ali, čućete mnogo pregrijanih i često nepoštenih tvrdnji o sporazumu narednih tjedana."

U međuvremenu, iranski vrhovni vjerski lider i drugi istaknuti klerici obećavaju da će Iran nastaviti održavati sadašnju ulogu koju ima na Srednjem i Bliskom Istoku i dodaju da bi, u slučaju nekog eventualnog ratnog sukoba, Sjedinjene Države bile te koje bi bile ponižene.

SAD: Do odluke Kongresa o sporazumu sa Iranom 60 dana
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG