Linkovi

Dolazeći summit u Washingtonu posvećen globalnoj sigurnosti nuklearnih arsenala; postrojenja


Hugo Chavez iyo laba gabdhood oo u dhalay oo ku sugnaa caasimadda Cuba Havana, February 14, 2013.
Hugo Chavez iyo laba gabdhood oo u dhalay oo ku sugnaa caasimadda Cuba Havana, February 14, 2013.

Naglasak će biti na zajedničkim naporima kako bi se izbjeglo da se organizacije poput al-Qaide dokopaju visoko-obogaćenog urana i plutonija

U utorak je administracija predsjednika Obame najavila novu nuklearnu strategiju Sjedinjenih Država čija je glavna karakteristika udaljavanje od razvoja nove generacije nuklearnog oružja i smanjivanje ovisnosti o njima i sprečavanje njegova širenja. Sljedeći tjedan u Washingtonu će se održati summit posvećen nuklearnoj tematici na kojem će biti nazočni predsjednici i premijeri više od 40 država. Glavna tema ovog skupa bit će kako spriječiti da nuklearno oružje ne padne u ruke terorista.

Tema summita je globalna sigurnost nuklearnih arsenala i nuklearnih postrojenja. Skup je sazvan na inicijativu predsjednika Baracka Obame, koji je u travnju prošle godine u Pragu izjavio da je jedan od prioriteta njegove vlade – svijet bez nuklearnog naoružanja.

"Najavljujem nove međunarodne napore na planu boljeg osiguranja nuklearnih materijala širom svijeta, u roku od sljedeće četiri godine. To se pogotovo odnosi na materijale i postrojenja koji su u opasnosti. Definirat ćemo nove standarde čuvanja, proširiti suradju s Rusijom i raditi na novim partnerstvima, s drugim državama, kako bi se ti osjetljivi materijali bolje čuvali," izjavio je tada predsjednik Obama.

Summit u Washingtonu, koji se održava sljedeći ponedjeljak i utorak, dio je tog predsjednikovog projekta. Naglasak će biti na zajedničkim naporima kako bi se izbjeglo da se organizacije poput al-Qaide dokopaju visoko-obogaćenog urana i plutonija. U svom prošlogodišnjem govoru u Pragu, američki je predsjednik rekao da terorističke skupine poduzimaju napore da kupe, proizvedu ili ukradu nuklearno oružje.

Alexandra Toma, stručnjakinja za ovu problematiku koji radi u nevladinoj organizaciji Connect US Fund, kaže da je to stvarna opasnost: "To je prijetnja broj jedan, i za američku a i za svjetsku sigurnost. Dva američka dvostranačka povjerenstva koja su se bavila ovom problematikom upozorila su da se al-Qaida već više od deset godina nastoji domoći nuklearnog oružja."

No, Matthew Bunn, predavač na sveučilištu Harvard, kaže da izgraditi nuklearnu bombu nije lako: "U tehničkom smislu, to je vrlo zahtjevan poduhvat, pogotovo za jednu terorističku organizaciju. Prema tome, vjerojatnost da se to dogodi nije baš visoka. Međutim, mogućnost da se tako nešto dogodi, i da posljedice budu katastrofalne – to je onda ipak vrlo visok rizik i o tome se treba razmišljati, iako vjerojatnost takvog događaja nije velika."

Matthew Bunn kaže da je glavni problem u tome što ne postoje globalna pravila koja bi definirala kako se točno moraju osigurati nuklearna postrojenja, nuklearna oprema i nuklearni materijali. Mora biti određen nekakav minimum sigurnosti, a to još uopće nije definirano, kaže ovaj američki stručnjak.

Drugi je problem što se ne zna koliki su uopće nuklearni potencijali konkretnih zemalja jer one, u pravilu, o tome ne izvještavaju najpreciznije. O tome govori Ken Luongo, iz organizacije Partnerstvo za globalnu sigurnost: "Za vrijeme hladnog rata, Sjedinjene Države i Rusija koristile su svoje nuklearne potencijale u vojne svrhe. Zbog toga one nisu prijavljivale njihovu veličinu i kvalitetu, niti međunarodnim tijelima a niti jedna drugoj. Danas u takvoj tajnosti djeluju Indija i Pakistan. Također, ne znam koliki je izraelski nuklearni arsenal. Prema tome, o globalnoj nuklearnoj sigurnosti ne zna se baš mnogo."

Ovaj stručnjak kaže da je dodatni problem to što mnoge zemlje nuklearni terorizam ne smatraju vrlo ozbiljnim problemom: "Mnoge ne misle da je to vrhunski svjetski prioritet. To me čudi, ali je tako. S jedne strane, tu su Amerika i njezini saveznici – koji smatraju da je to važan problem. S druge strane, tu je ostatak svijeta, pogotovo države u razvoju, koje u nuklearnom terorizmu ne vide baš neku veliku opasnost."

Matthew Bunn s Harvarda smatra da je glavni cilj summita – postići svijest da takva opasnost zaista postoji. On očekuje da će summit završiti zajedničkom izjavom koja će izražavati potrebu zajedničkih napora da se problem riješi. Međutim, nemojte očekivati vrlo detaljne naputke u vezi s onim što u budućnosti treba činiti kako bi se osigurali nuklearni arsenali – kaže Matthew Bunn.

Američki se analitičari inače slažu da će upravo postignuti američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala pozitivno djelovati na sudionike summita u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG