Linkovi

Dogadjanja u Washingtonu ove nedjelje


Krajem ove nedjelje predsjednik Barack Obama će objaviti svoju viziju troškova i poreskih stopa. Ovaj fokus na fiskalnu budućnost zemlje pada u jeku novih zabrinutosti oko nedovoljnog broja novih radnih mjesta što bi mogao biti pokazatelj daljeg slabljenja američkog ekonomskog oporavka.

Predsjednik Obama želi da smanji deficit i promovira ekonomski rast.

Godinama već u Washingtonu traje svadja oko toga da li pod svaku cijenu smanjiti deficit ili stvarati investicije neophodne za rast naše ekonomije. Moj budžet će prekinuti tu svadju. Jer ne trebamo mi birati izmedju ovih ciljeva. Možemo postići oboje., kaže američki predsjednik.

Gospodin Obama dodaje da će njegov budžet dobro smanjiti potrošnju i ukinuti korporativne poreske olakšice – a istovremeno ojačati fondove za infrastrukturu i obrazovanje.

Republikanci su već unaprijed odbili njegov prijedlog. Predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa John Boehner kaže da predsjednikov budžet nikad neće biti balansiran. Bivši republikanski senator Sam Brownback kaže da je privatni sektor taj što drži ključeve ekonomskog i fiskalnog zdravlja zemlje, i dodaje:

Republikanska poruka je – vjerovati više u moć naroda nego u vladinu kontrolu. Ovo oslobadja kreativnost poduzetnika i snaži nadu i snove.

Ova budžetska bitka odvija se nakon mjesec dana od početka automatskih rezova u federalnoj potrošnji, što je takodje vjerovatno doprinijelo slabljenju tržišta rada. Američka ekonomija stvorila je prošlog mjeseca manje od 100 hiljada novih radnih mjesta. Ekonomista Alan Krueger objašnjava:

Čuli smo od nekih kompanija da sekvestracija utječe na njihove odluke o zapošljavanju. Dakle, i to će biti opterećenje za ekonomiju.

Republikanci optužuju Bijelu Kuću da prenaglašava efekat sekvestracije.

Američki deficit procijenjen je na oko 900 milijardi dolara ove godine, nešto manje nego prethodnih godina. U Kongresu, Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom i Senat pod kontrolom Demokrata usvojili su suprotne budžetske nacrte, od kojih ni jedan neće biti prihvaćen od drugih.

Nedostatak dvopartijskog kompromisa, uz sekvestar koji će ostati na snazi, po mnogim ekonomistima, jednostavno je neodrživ.
XS
SM
MD
LG