Linkovi

SAD: „Rat iznutra“ za mirniji san


Nijedan video-pogram ne može i nikada neće moći izbrisati ratne traume. Ono čemu "Rat iznutra" pomaže je olakšavanje trauma koje traju godinama i decenijama.

Vojnici koji se nakon borbenih operacija bilo gdje u svijetu vraćaju kući, suočavaju se uglavnom sa istim problemom - uklapanjem u uobičajenu, normalnu životnu svakodnevnicu. Mnogi od njih imaju velikih poteškoća da se adaptiraju, trpe ozbiljne post-ratne traumatske stresove koji mogu dovesti i do onog najtragičnijeg ishoda, samoubistva. Psihološke i psihijatrijske terapije mogu pomoći, a odnedavno takođe i interaktivni vide-program dizajnirani upravo sa tim ciljem.

Jedan od mnogih američkih ratnih veterana je i Robert Menendez. Video simulacija je jedan od načina podsjećanja i katarze na ono i od onoga što je prošao u Iraku i Afganistanu.

"Stalno sanjam nešto sa ratišta, najčešće ono što mi se dešavalo na posljednjem, i vezano je za ljude koje smo mogli izgubiti."

Menendez je često ljut i goropadan. Udaljio se od porodice i prijatelja. Svjestan je toga i kaže:

"Osjećam se koliko toliko ugodno jedino sa onima koji su proživjeli nešto slično i sada trpe slične teškoće."

Prijatelj mu je preporučio da preuzme besplatan video-program nazvan "Rat iznutra." Taj video je dramatizacija scenarija o različitim izazovima po povratku kući nakon borbi. Menendez je našao veliku sličnost sa jednim vojnikom koji na tom videu preživljava post-traumatski stres, pokušava razumjeti traume i kontrolirati ponašanje.

"Shvatajući da je to i moj problem, taj video mi olakšava da se nosim sa svojim ponašanjem."

Video-program "Rat iznutra" producirala je kompanija WILL Interactive. Njena osnivačica Sharon Sloane kaže da su svi scenariji sadržani u videu bazirani na realnim iskustvima i dodaje:

"Mislim da je vrlo važno dati ratnim veteranima nešto što mogu koristiti u potpunoj privatnosti, u svojim domovima, nešto što će korespondirati sa njihovim vlastitim osjećanima. To im pruža mogućnost eksperimenta i izbora načina kako da se nose sa vlastitom situacijom."

Mogući izbori u formi pitanja iskrsavaju na ekranu i nude odgovor. Robert Menendez kaže da je, zavisno od odgovora koji odabere, ishod drugačiji:

"Program je upućuje na situaciju koja se može desiti ako odaberem jedan odgovor, a šta ako se, pak, odlučim za neki drugi. Probao sam sa svim varijantama i neke su mi odgovarale više od drugih."

Video-program "Rat iznutra" analiziralo je na hiljade vojnika, pojedinačno i u grupama. Psihijatrica Elspeth Cameron Ritchie, inače pukovnica u penziji, taj program ocjenjuje vrlo pozitivno:

"Vrlo često korespondira ratnim iskustima veterana, realističan je. Vraća ih nazad, ali i podstiče na traženje unutarnjeg mira."

Robert Menendez, mada se još uvijek bori sa post-traumatskim stresom, kaže da mu je video-program pomogao da se otvori prema porodici i prijateljima i da kontrolira vlastite frustracije:

"Ako me neko pozove negdje, a ja kažem da ne želim ići, a taj me ponovo pita da idem, umjesto da mu zalupim vratima.... ja sada samo kažem... žao mi je...."

Nijedan video-pogram ne može i nikada neće moći izbrisati ratne traume. Ono čemu "Rat iznutra" pomaže je olakšavanje trauma koje traju godinama i decenijama.
XS
SM
MD
LG