Linkovi

Sigurnost i ekonomska pitanja u žarištu posjeta predsjednika Obame Australiji


Sigurnost i ekonomska pitanja u žarištu posjeta predsjednika Obame Australiji
Sigurnost i ekonomska pitanja u žarištu posjeta predsjednika Obame Australiji

Dvije zemlje očekuju da će se konačno službeno objaviti sporazum o proširenom američkom pristupu australskim vojnim bazama

Nakon što bude domaćin summitu APEC-a na Havajima, predsjdnik Barack Obama sljedeći tjedan odlazi u dugo odgađani posjet Australiji, jednom od ključnih američkih saveznika. Dvije zemlje očekuju da će se konačno službeno objaviti sporazum o proširenom američkom pristupu australskim vojnim bazama.

Predsjednik Obama je prošle godine u dva navrata trebao posjetiti Australiju, ali je to morao odgoditi prvo zbog rasprave kod kuće o reformi sustava zdravstvene zaštite, a potom zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. Australija je jedna od pet američkih saveznica u regiji i jedna od devet zemalja uključena u pregovore o stvaranju novog trans-pacifičkog partnerstva.

Posjet predsjednika Obame koincidira sa šezdesetom godišnjicom potpisivanja sporazuma ANZUS iz 1951. o uspostavi zajedničkih sigurnosnih prioriteta. Uz posjet glavnom gradu Canberri, gdje će se obratiti Parlamentu, američki predsjednik će posjetiti i Darwin, poprište najžešćih japanskih bombardiranja u vrijeme Drugog svjetskog rata. Sjedinjene Države i Australija imaju vrlo tijesne vojne i obavještajne veze. Australija ima svoje snage u Afganistanu i očekuje se da će predsjednik Obama odati počast australskim vojnicima nedavno poginulim i ranjenim u toj zemlji.

Temelj za vojni sporazum je određen tijekom razgovora između američkih i australskih obrambenih dužnosnika posljednjih mjeseci. Njime će se omogućiti veći pristup američke vojske bazama na zapadu Australije i dopustiti pre-pozicioniranje vojne opreme.

Earnest Bower radi u Centru za strateške i međunarodne studije. "To je velika stvar. U anketama 55 posto Australaca podržava američki pristup australskim bazama. To je skoro jedinstveni slučaj diljem Azije, gdje je američka sigurnosna nazočnost dobrodošla kao protuteža onom što se percipira kao određena kineska agresija u posljednje vrijeme, konkretno u Južnokineskom moru, ali i u Senakakusu i Diaoyusu na sjeveru".

Stručnjaci za regiju kažu da će Australija imati važnu ulogu dok Sjedinjene Države prolaze kroz reviziju razmještanja svojih snaga i donose odluku o svojoj vojnoj nazočnosti u azijsko-pacifičkoj regiji i njenim troškovima.

Australski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Kim Beazley govorio je o američko-australskoj sigurnosnoj suradnji i savezu ANZUS u nedavnom interviewu za Program jugoistočne Azije pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.. "Savez ANZUS je jedno ustrojstvo koje je uspostavljeno u vrijeme Hladnog rata kao dio proširenog američkog sustava odvraćanja, gdje se američki angažman s drugim članicama saveza intenzivirao od kraja Hladnog rata, umjesto da se je lutalo uokolo tražeći neku novu misiju ili bespomoćno od njega odustalo, kao što se dogodili s mnogim drugim savezima".

U nedavnom govoru na Konferenciji Vijeća Amerike za svjetsku politiku u Washingtonu, zamjenik američke državne tajnice William Burns je rekao kako je središnja poruka posjeta predsjednika Obame azijsko-pacifičkoj regiji da se naglasi američka predanost sigurnosti i ekonomskom prosperitetu Pacifika. "Dok se okrećemo budućnosti, mi polazimo s položaja snage. Amerika je diplomatska, vojna i ekonomska sila na Pacifiku i – kako je to rekla državna tajnica Hillary Clinton – mi smo tu da bismo tu i ostali. Temelji naše politike ostaju naše povijesno savezništvo s Japanom, Južnom Korejom, Australijom, Filipinima i Tajlandom koji je naš najduži saveznik u tom sporazumu".

Nakon jednodnevnog posjeta Australiji, predsjednik Obama odlazi na Bali i Istočno-azijski summit. Tu će imati brojne bilateralne susrete, uključujući i onaj s kineskim predsjednikom Hu Jintaoom, a očekuje se da će se susresti i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim.

Američki će predsjednik uputiti istu poruku koju je iznio čelnicima na summitu APEC-a, a to je da Sjedinjene Države namjeravaju biti pouzdan ekonomski partner, kao i to da će azijsko-pacifička regija ostati jedan od najdinamičnijih dijelova svijeta i područje gdje je stabilnost od ključne važnosti.

XS
SM
MD
LG