Linkovi

Putin nagovijestio da se Prigožinov avion srušio zbog detonacije ručne bombe


Arhiva - Dim se uzdiže sa mjesta pada privatnog aviona u blizini sela Kuženikino, Rusija, 23. avgusta 2023. Vođa privatne pljačeničke grupe Wagner i njegovi najvišu oficiri bili su među 10 poginulih u avionu.
Arhiva - Dim se uzdiže sa mjesta pada privatnog aviona u blizini sela Kuženikino, Rusija, 23. avgusta 2023. Vođa privatne pljačeničke grupe Wagner i njegovi najvišu oficiri bili su među 10 poginulih u avionu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su fragmetni jedne ili više ručnih bombi pronađeni u posmrtnim ostacima ljudi poginulih u padu aviona 23. avgusta u kom se nalazio i šef ruske plaćeničke paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin.

Stručnjaci koji su istraživali nesreću nisu našli nikakve naznake da je privatni avion pretrpio "spoljni udar", rekao je Putin. Međutim nije bilo načina da se ta izjava nezavisno provjeri.

Puin nije naveo više detalja o tome kako je moglo da dođe do detonacije ručne bombe na avionu, ali je rekao da smatra da su istražitelji pogriješili što nisu obavili testove droge i alkohola na tijelima poginulih. "Po mom mišljenju, takva analiza je trebalo da se sprovede, ali nije", dodao je.

Ruski predsjednik je rekao da je prilikom pretrage Wagnerovih prostorija u Sankt Peterburgu pronađeno 10 milijardi rublji (100 miliona dolara) i 5 kilograma kokaina.

Nakon Putinove izjave, nešto kasnije u petak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da istražitelji još nisu sastavili konačan izvještaj o uzroku avionske nesreće u kojoj je u augustu ubijen Prigožin.

Podsjetimo, u preliminarnoj procjeni američkih obavještajnih službi zaključuje se da je pad aviona izazvala namjerna eksplozija, a zapadni zvaničnici su ukazali na dugu listu Putinovih neprijatelja koji su ubijeni.

Kremlj je optužbe da stoji iza nesreće okarakterisao kao "apsolutnu laž". Ruska istraga je pokrenuta, ali nikakvi nalazi nisu objavljeni.

Prigožin i dvojica njegovih najviših oficira iz grupe Wagner bili su među desetero poginulih kada se 23. augusta srušio privatni avion koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg.

Dva mjeseca ranije, Prigožin je organizovao pobunu čiji je cilj bio, kako je tada naveo, da se zbaci rukovodstvo Ministarstva odbrane kojeg je krivio za greške u rukovođenju ruskim trupama u ratu u Ukrajini. Njegovi plaćenici su tom prilikom zauzeli vojni štab Rusije u Rostovu na Donu, a zatim krenuli ka Moskvi.

Zaustavili su se kada im je stigao prijedlog "sporazuma" koji im je nudio amnestiju od krivičnog gonjenja i mogućnost da se povuku iz službe, presele u Bjelorusiju ili potpišu nove ugovore sa Ministarstvom odbrane – što će kasnije nekoliko hiljada Wagnerovih plaćenika i uraditi.

Pobuna Jevgenija Prigožina predstavljala je najozbiljniji izazov za Putina, koji je na vlasti više od dvije decenije. Pad aviona dogodio se dva mjeseca od početka pobune.

Nakon njegove smrti, Putin je opisao Prigožina kao "čovjeka teške sudbine" koji je "napravio ozbiljne greške u životu".

Prigožin je svoje bogatstvo stekao vezama sa ruskim liderom iz ranih 990-ih i prozvan je "Putinov kuvar" zbog unosnih ugovora o keteringu u Kremlju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG