Linkovi

Vrhovni sud SAD djeluje spremno da smanji pravo žena na abortus


Demonstranti za i protiv prava na abortus ispred Vrhovnog suda u Washingtonu (Foto. AP/Jose Luis Magana)
Demonstranti za i protiv prava na abortus ispred Vrhovnog suda u Washingtonu (Foto. AP/Jose Luis Magana)

Vrhovni sud SAD saslušao je argumente u slučaju koji bi mogao da postane novi značajan presedan kada je riječ o pravu na abortus.

Konzervativne sudije, koje imaju prednost 6 prema 3, nagovijestile su da razmatraju da oslabe ili čak ukinu odluku od prije 48 godina, prema kojoj žene imaju ustavno pravo da prekinu trudnoću.

U slučaju Dobbs protiv Ženske zdravstvene organizacije u Jackson, od suda se traži da odluči da li je državni zakon u Mississippiju, kojim se zabranjuje većina abortusa poslije 15 nedjelje trudnoće u skladu sa Ustavom SAD. Dva niža federalna suda već su presudila da nije.

Zakon je u suprotnosti sa čuvenim slučajem Roe protiv Wadea, sudske presude iz 1973. kojom je potvrđeno da žene imaju pravo na abortus na osnovu ustavnog prava na privatnost. Također je u suprotnosti sa slučajem iz 1992. godine Planirano roditeljstvo protiv Casey, u kojem je Vrhovni sud SAD potvrdio centralni princip slučaja Roe, ali i razjasnio da bi abourtus trebalo da bude omogućen sve do trenutka kada fetus može da opstane van materice.

Očekuje se da presuda bude donesena do kraja juna 2022.

Ulog je veliki. Ukoliko Vrhovni sud preokrene odluku u slučaju Roe protiv Wadea, 21 američka država planira da momentalno ograniči ili zabrani abortus. Neke od država imaju zakone koji su važili prije usvajanja Roe protiv Wadea i oni bi ponovo stupili na snagu. Druge su usvojile takozvane "aktivirajuće" zakone koji će automatski stupiti na snagu ukoliko je presedan ukinut. Pored toga, zakonodavci u još najmanje pet država nagovijestili su da bi željeli da ograniče pravo na abortus.

Istorijat i posljedice

Slučaj Roe protiv Wadea iz 1973. godine bio je prekretnica u domenu prava na abortus u SAD i na federalnom nivou osigurao da sve žene imaju pravo da okončaju trudnoću kada žele i da vlada u to ne smije da se miješa.

Zbog konzervativne većine u Vrhovnom sudu (6-3), protivnici abortusa nadaju se da će presuda Roe protiv Wadea biti ukinuta.

Mississippi je jedna od 12 država u kojoj je republikanska vlast donijela stroge zakone o abortusu. Texas je također zabranio abortus poslije šeste nedjelje trudnoće i taj slučaj se nalazi pred Vrhovnim sudom, ali odluka o ustavnosti tog zakona još nije donijeta.

Roe protiv Wadea e osigurao da vlada ne može da zabranjuje abortuse pre 24 ili 28 nedjelje trudnoće.

Zabrana u Mississippiju i Texasu direktno je suprotstavljena tome.

Pristalice prava na abortus stahuju da bi, ako Vrhovni sud dozvoli Mississippiju da primijeni strogi zakon, to moglo da znači da će konzervativne države lakše zabranjivati abortus.

Ako presuda Ro protiv Wadea bude ukinuta, žene u Americi koje budu željele da okončaju trudnoću, možda će morati da ulaze u "sivu zonu" i traže način da nelegalno obave abortus, što povećava zdravstvene rizike.

Abortus je jedno od najsporniji pitanja u SAD. Anketa Reutersa i Ipsosa iz juna 2021. pokazala je da 52 odsto ispitanika smatra da abortus treba da bude legalan, dok 36 odsto misli suprotno.

Šest od devet sudija Vrhovnog suda su konzervativni, a troje je postavio bivši predsjednik Donald Trump - glasni protivnik prava na abortus.

Posljednja sudija koju je postavio Trump, Amy Coney Barrett, poznata je po protivljenju pravu na abortus, ali kada je došla u Vrhovni sud odbila je da se izjasni o tome kako će odlučivati u slučaju potencijalne zabrane abortusa.

Druga dvojica Trumpovih sudija, Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh​, suprotstavili su se odluci Vrhovnog suda iz 2020. kojom je ukinuto pravo države Louisiane da nameće posebna ograničenja doktorima koji rade abortuse.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG