Linkovi

Vrhovni sud razmatra optužbe protiv Trumpa i pobunjenika koji su upali u Capitol


Zgrada Vrhovnog suda SAD
Zgrada Vrhovnog suda SAD

Vrhovni sud u utorak je razmatrao pitanje da li su federalni tužioci otišli predaleko kada su podigli optužnice za opstrukciju rada Kongresa protiv stotina učesnika nereda na Capitolu, 6. januara 2021.

To je slučaj koji bi mogao da ima implikacije kada je riječ o krivičnom gonjenju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen za isto krivično djelo, zbog pokušaja da preokrene rezultat izbora 2020, u optužnici koju je podigao specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Jack Smith.

Sudije su saslušale argumente u vezi sa optužbama za opstrukciju zvanične procedure u slučaju Josepha Fischera, bivšeg policajca, koji je učestvovao u neredima 6. januara. On je jedan od 330 osoba protiv kojih je podignuta ta optužba, koja proističe iz zakona usvojenog poslije finansijskog skandala "Enron" prije više od dvije decenije.

Sud razmatra da li se taj zakon može primijeniti protiv onih koji su ometali rad Kongresa, kada je trebalo da potvrdi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. nad Trumpom.

Advokati Fischera tvrde da se optužba ne odnosi na njegove aktivnosti. Optužba o opstrukciji, koja nosi do 20 godina iza rešetaka, jedna je od najčešće korištenih optužbi za krivično djelo koje je federalno tužilaštvo masovno pokrenulo posle pobune 6. januara.

Konzervativne sudije Vrhovnog suda u utorak su nagovijestile da su skeptične u odnosu na optužnicu za opstrukciju protiv Fischera. Sud je saslušao argumente iz Fischerove žalbe na presudu nižeg suda kojom je odbačen njegov pokušaj da se odbaci federalna optužnica za opstrukciju zvanične procedure.

Pristalice Donalda Trumpa na mitingu u Washingtonu, 6. januara 2021.
Pristalice Donalda Trumpa na mitingu u Washingtonu, 6. januara 2021.

Trump, bivši predsjednik i najvjerovatniji kandidat za republikansku nominaciju 2024. suočava se sa dvije optužnice u slučaju koji je pokrenuo specijalni tužilac Jack Smith u Washingtonu, a koje bi mogle da budu odbačene ako najviši sud u zemlji donese presudu u njegovu korist, u slučaju koji se odnosi na predsjednički imunitet. Naime, sljedeće nedjelje sudije će saslušati argumente o tome da li Trump ima apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju - prijedlog koji su do sada odbacila dva niža suda.

Prvom bivšem američkom predsedniku protiv koga je podignuta optužnica, Trumpu se sudi u New Yorku po optužbama za tajnu isplatu novca, a takođe je optužen za mešanje u izbore u Georgiji i za nesavjesno rukovanje povjerljivim dokumentima na Floridi.

Otprilike 170 optuženih od 6. januara osuđeno je za ometanje ili zavjeru kako bi ometali sednice Kongresa 6. januara, među njima vođe dvije ekstremne desničarske grupe, Ponosni momci i Čuvari zakletve. Izricanje kazni određenom broju optuženih je odloženo dok sudije ne donesu odluku o ovom pitanju.

Neki pobunjenici su se čak izborili za ranije puštanje iz zatvora dok se žalba rješava, jer su se plašili da bi mogli da budu duže u zatvoru nego što bi trebalo, ako Vrhovni sud presudi protiv Sekretarijata za pravosuđe.

Vrhovni sud se fokusira na to da li provizija protiv opstrukcije, u zakonu donetom 2002. godine poslije finansijskog skandala korporacije "Enron", može da se primijeni protiv optuženih za događaje 6. januara.

Fischerovi advokati tvrde da je namjena te provizije bila da se zatvori rupa u krivičnom zakonu i obeshrabri uništenje dokumenata poslije pokretanja istrage. Do pobune u Capitolu, kako su rekli Vrhovnom sudu, svaki krivični slučaj koji se pozivao na tu proviziju, sadržao je navode o uništenju dokumenata, ili o manipulisanju njima.

Međutim, Sekretarijat za pravosuđe navodi da druga strana zakon tumači suviše usko, i da se njime pokrivaju sve forme opstrukcije zvanične procedure, uključujući i Fischerovo "učešće u nasilju i neredima čiji je cilj bio da se prekine zajedničko zasjedanje Kongresa na kome su potvrđeni rezultati predsjedničkih izbora".

U odvojenom slučaju koji se odnosi na predsjednički imunitet, tužilac Smith je rekao da su optužbe za opstrukciju protiv Trumpa validne bez obzira na ishod Fischerovog slučaja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG