Linkovi

Vojska vratila na vlast smijenjenog premijera Sudana


Sudanski general Abdel Fatah Al-Burhan i premijer Abdala Hamdok na ceremoniji povratka na vlast. Foto: Sudanski prelazni suvereni savjet.
Sudanski general Abdel Fatah Al-Burhan i premijer Abdala Hamdok na ceremoniji povratka na vlast. Foto: Sudanski prelazni suvereni savjet.

Sudanska vojska u nedjelju je vratila na vlast smijenjenog premijera Abdalu Hamdoka da predvodi civilnu tehnokratsku vladu, posijle višenedjeljnih nereda koji su izbili poslije njegove smjene u vojnom puču. 

Civilni i vojni lideri saopštili su da će vladini zvaničnici i političari uhapšeni poslije puča koji je izvršen krajem oktobra, biti pušteni na slobodu, na osnovu dogovora koji je vojska postigla sa političkim strankama, uključujući i najveću partiju Uma.

Hamdok će biti na čelu nezavisnog tehnokratskog kabinet, kazali su zvaničnici. Oni navode da su Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i drugi odigrali "ključne uloge" u izradi sporazuma.

Puč u Sudanu izazvao je međunarodne kritike, dok su SAD, njihovi saveznici i UN osudili napade na demonstrante koji su protestovali zbog vojnog puča.

Kada je dogovor objavljen u glavnom gradu, Kartumu, snage bezbjednosti ispalile su suzavac da rastjeraju demonstrante koji su se približavali predsjedničkoj palati. Ubrzo nakon što je pakt potpisan, neki su počeli da skandiraju "Hamdok je prodao revoluciju".

Hamdok je izjavio da je pristao na dogovor da zaustavi krvoproliće.

"Sudanska krv je dragocjena, zaustavimo krvoproliće i preusmjerimo energiju mladih u izgradnju i razvoj", poručio je.

Integrisana misija UN za pomoć tranziciji u Sudanu pozdravila je vijest o uspostavljanju civilne vlade.

"Naglašavamo potrebu da se zaštiti ustavni poredak kako bi se štitile osnovne slobode političke akcije, sloboda govora i pravo na mirno okupljanje. Tranzicioni partneri moraće da hitno razmotre preostala nerješena pitanja kako bi se dovršila politička tranzicija na inkluzivan način, uz poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona", saopšteno je iz UNITAMS-a.

Demonstranti postavljaju barikade u Kartumu, glavnom gradu Sudana, 20. novembra 2021.
Demonstranti postavljaju barikade u Kartumu, glavnom gradu Sudana, 20. novembra 2021.

"Pozivamo sve strane političkog procesa u Sudanu da uključe glasove mladih kako bi odgovorili na zahtjeve sudanskih građana. Svrsishodno žensko učešće i dalje unapređenje njihovih teško osvojenih prava, i njihova uloga u demokratskoj tranziciji moraju da se očuvaju."

Građanska koalicija Snage slobode i promjena (FFC), koja je učestvovala u podjeli vlasti sa vojskom, saopštila je da se protivi razgovorima sa "pučistima", i pozvala da se nastave protesti. Odbori za otpor, koji su organizovali proteste, takođe su odbacili novi dogovor sa vojskom.

Premijer Hamdok je bio u kućnom pritvoru od kad je vojska preuzela vlast 25. oktobra. Njegova smjena je poremetila tranziciju ka demokratiji, nakon što su 2019. zbačeni s vlasti Omar al-Bašir i njegova islamistička vlada, čime su okončane tri decenije autokratske vladavine.

Puč je izazvao masovne demonstracije protiv vojske, a lekari koji podržavaju protestni pokret navode da su snage bezbjednosti ubile 40 civila.

U izvještaju je korišten materijal agencija AP i Reuters.
XS
SM
MD
LG