Linkovi

Vojna akcija u Libiji mogla bi se odraziti na ravnotežu snaga u Europskoj uniji


Glasanje u zoni zabrane leta u Vijeću sigurnosti
Glasanje u zoni zabrane leta u Vijeću sigurnosti

Anthony Skinner: "Bez zone zabrane leta, mislim da i šira javnost shvaća da bi moglo doći do većeg krvoprolića."

Predsjednik Barack Obama upozorio je libijskog čelnika Moamara Gadafija da njegove snage moraju prestati s napadima na vlastiti narod, a ako nastave s time – rekao je Obama – uslijedit će vojna akcija.

Predsjednik je najavio da će državna tajnica Hillary Clinton danas sudjelovati na summitu o Libiji u Parizu. Predsjednik Obama je dodao da će u opasnost doći životi tisuća Libijaca ukoliko se Gadafijeve snage ne povuku.

Sjedinjene Države – rekao je također predsjednik Obama – u Libiju neće slati svoje kopnene snage, ali će, ukoliko je to potrebno, pomoći saveznicima u primjeni prekjučer usvojene rezolucije UN-a o zabrani leta nad libijskim teritorijem.

Čelnici Britanije i Francuske, Ujedinjenih naroda i Arapske lige okupit će se sutra u Parizu na izvanrednom summitu o Libiji.

Glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero rekao je da će tema biti međunarodna intervencija u Libiji, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o zoni zabrane leta nad Libijom, a libijska vlada nakon toga proglasila prekid vatre. No, vijesti o prekidu vatre primljene su s dozom sumnje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da Sjedinjene Države očekuju da se te riječi libijske vlade sprovedu ‘u djela’, na terenu.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da će se Moammaru Gadhafiju suditi po njegovim djelima, a ne riječima. Ako Gadhafi ne prestane tiranizirati svoj narod, rekao je britanski premijer, poduzet će se svi koraci potrebni da ga se u tome zaustavi. Premijer Cameron je u Britanskom parlamentu rekao da će njegova zemlja poslati borbene zrakoplove u blizinu libijske granice u roku od nekoliko sati: "Naše će se snage pridružiti međunarodnoj primjeni UN-ove rezolucije ukoliko je Gadhafi ne bude poštovao. Napadi na civile moraju prestati."

Snage lojalne Gadhafiju vode krvave bitke protiv ustanika već mjesec dana. Britanija i Francuska predvodile su napore za intervenciju i bile ključne za usvajanje UN-ove rezolucije. Ona odobrava sve potrebne mjere da se zaštite civili, osim okupacije Libije od strane stranih snaga.

Anthony Skinner, stručnjak za pitanja Srednjeg istoka u organizaciji za analizu rizika Maplecroft, kaže da je Europa igrala vitalnu ulogu u pozivu na ovu intervenciju. On kaže da javno mišljenje u Britaniji i Francuskoj trenutno podržava intervenciju, unatoč opasnosti da bi zbog zračnih napada moglo biti civilnih žrtava: "Bez zone zabrane leta, mislim da i šira javnost shvaća da bi moglo doći do većeg krvoprolića. Naime, Gadhafijeve snage napreduju i mogle bi uskoro kontrolirati cijelu zemlju."

Anthony Skinner kaže da je za sada nemoguće predvidjeti hoće li se Gadhafi uspjeti održati na vlasti. Međutim, ako se zona zabrane leta pokaže neučinkovitom, podrška javnosti mogla bi se okrenuti protiv daljnje akcije. Slanje vojnih snaga nije popularno rješenje, i često povećava rizike u svakom smislu, kaže Skinner. On dodaje da se zalaganje Francuske i Britanije za vojnu intervenciju djelomično pripisuje relativnoj blizini te zemlje i bliskim poslovnim vezama na području naftne industrije.

Međutim, s intervencijom se ne slaže svaka europska zemlja. Njemačka se suzdržala od glasovanja u UN-u jer smatra da vojna intervencija sa sobom donosi previše rizika. Suzdržani su bili i Brazil, Indija, Rusija i Kina.

John Kent, stručnjak za međunarodne odnose na londonskoj School of Economics kaže da razlike u Europi po pitanju Libije pokazuju da se članice Europske unije ne slažu uvijek o vanjskopolitičkim pitanjima. On kaže da će se akcija u Libiji odraziti na ravnotežu moći u Europi: "Ukoliko se ova akcija pokaže uspješnom – a za to postoji ozbiljna sumnja – mislim da će to imati pozitivan učinak na poziciju Francuske i Britanije. A ako pođe po krivu, mislim da će to biti prilika za učvršćivanje njemačkog položaja u Uniji."

Iako detalji o summitu o Libiji nisu objavljeni, potvrđeno je da će na njemu sudjelovati britanski premijer David Cameron, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa, španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i čelna vanjskopolitička dužnosnica Europske unije Catherine Ashton.

XS
SM
MD
LG