Linkovi

Viteški turnir - turistička atrakcija u mjestu Angola u Indiani


Prizor s viteškog turnira u Angoli, Indiana
Prizor s viteškog turnira u Angoli, Indiana

Direktorica turističkog ureda June Julian kaže da je priredba bila toliko uspješna da već sada planiraju sajam sljedeće godine: "Imali smo veliki broj punih hotelskih soba, mnogo je posjetitelja došlo izvan grada. Jako smo zadovoljni s interesom, obzirom da je riječ o neuobičajenoj priredbi."

Viteški su turniri u srednjem vijeku bili popularni kao danas nogomet. Natjecanja oklopljenih konjanika koji jurišaju jedan na drugog na drugog bila su popularna skoro 400 godina. No, širenjem vatrenog oružja u sedamnaestom stoljeću, koplje, mač i štit su nestali. Ali, vitezovi u oklopima i danas se natječu - no samo za zabavu. Erika Celeste posjetila je jedan takav turnir u mjestu Angola u saveznoj državi Indijani.

Publika uživa u borbi dva viteza, jedan u plavo-zlatnoj a drugi u crno-ljubičastoj odori. Galopiraju ravno jedan na drugog.

Scott Rodlin, pobjednik u ovom dvoboju, natječe se pod imenom Sir Devon iz Yorka. "Trenirao sam u Kanadi, na Akademiji za srednjovjekovne borilačke vještine" ovako nam se predstavio Scott Rodlin.

Viteški turniri se održavaju po Sjedinjenim Državama i Kanadi te mnogim drugim zemljama - na primjer, u Indiji, Francuskoj, i Australiji. U Italiji godišnji se turnir održava još od 11. stoljeća i doba križara. U Americi natjecanja su počela sredinom 19. stoljeća, no moderna verzija tog sporta je stara nekoliko desetljeća i popularizirana je zajedno s takozvanim renesansnim sajmovima koji uživljavaju ugođaj i atmosferu sajma u Engleskoj iz 16. stoljeća.

Kao i u prošlosti, svaki vitez nosi po mjeri izradjen oklop težak preko 40 kilograma. Unatoč zaštitnom oklopu ozljede su česte, mahom posjekotine i modrice, ali ima i iščašenih zglobova i lomova kostiju. Za razliku od srednjeg vijeka, danas su i žene vitezovi. Jedna od njih je Becca Cooper, koja se počela baviti tim sportom kada je njen prijatelj Scott Rodlin od nje kupio konja. "Šalimo se da me je dobio zajedno s konjem. Nisam znala o kakvom je to natjecanju riječ ali mi se čini da sam to u stanju raditi. Posebice me veseli kada čujem djevojčice kako govore svojim majkama "gle, ženski vitez“. Pa me znaju pitati jesam li ja princeza na što im kažem da nisam, da sam vitez pa onda ni one više ne žele biti princeze" - kaže Becca Cooper.

Renesansni su sajmovi dobri i za turizam. Direktorica turističkog ureda u mjestu Angola June Julian kaze da je priredba bila toliko uspješna da već sada planiraju sajam sljedeće godine: "Imali smo veliki broj punih hotelskih soba, mnogo je posjetitelja došlo izvan grada. Jako smo zadovoljni s interesom, obzirom da je riječ o neuobičajenoj priredbi."

Premda današnji vitezovi više ne spašavaju dame u nevolji, Scott Rodlin kaže da su današnji vitezovi takodjer heroji - jer pomažu manjim mjestima poput Angole u Indiani da privuku turiste.

XS
SM
MD
LG