Linkovi

Visokoefikasne nove terapije raka: 100% remisija raka


Ilustracija
Ilustracija

Nova terapija raka ima efikasnost od 100%, što do sada nije nikad postignuto. Šest mjeseci nakon eksperimentalne terapije, kod svih pacijenata rak rektuma se povukao.

No, iako rezultati jako obećavaju, na ovako vanredan uspjeh treba oprezno gledati jer se radi o maloj grupi ispitanika koji su imali specifičan tumorski marker.

Američki naučnici koji se bave istraživanjem i liječenjem raka rektuma, objavili su studiju uNew England Journal of Medicine o svom vanrednom uspjehu koji bi mogao dovesti i do stvaranja novih terapija protiv nekih drugih oblika raka. Istraživanje su predvodili dr Andrea Cercek i dr Luis A. Diaz Jr, oboje s Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Terapija koja jača sposobnost imunološkog sistema da otkrije ćelije raka
U studiju je bilo uključeno 18 pacijenata koji su intravenozno primali lijek zvan dostarlimab, koji je u suštini monoklonalna terapija specifičnim antitijelima. Dvanaest pacijenata je dovršilo terapiju i kod sviju je zabilježen potpuni nestanak raka.

Svi pacijenti su imali specifične tumore rektuma za koje je zajednička jedna mutacija, zvana nedostatak popravka neusklađenosti (MMRd, prema engleskom Mismatch repair deficient), a koja postoji kod 5-10% pacijenata s rakom debelog crijeva.

Pacijenti s takvim tumorima obično slabije reaguju na hemoterapiju i radioterapiju, što povećava potrebu za hirurškim uklanjanjem tumora. Međutim, ova mutacija ćelije tumora čini otpornijim na mehanizme regulacije, kada limfociti uništavaju nenormalne ćelije.

Dostarlimab blokira specifični protein ćelija raka koji može uzrokovati da imunološki sistem ne napravi svoj odgovor u borbi protiv raka.

Taj protein, PD-1, stvara kompleks s PD-L1 na membrani ćelija raka i ovaj kompleks djeluje kao neki štit, nevidljivi plašt te T-limfociti, koji inače mogu uništavati ćelija raka, „ne vide“ te ćelije. Na taj način ćelije tumora ostaju ispod radara T-limfocitima i mogu se neometano dijeliti, što znači da tumor raste.

Najjednostavnije rečeno, nova imunoterapija djeluje tako da „skine“ plašt nevidljivosti ćelijama raka te ih tako izloži imunološkim ćelijama koje ih uništavaju.

Sama terapija ima nuspojave, ali se one nisu pokazale opasnim ili jako neugodnim – zabilježeni su osip i umor.

Rak rektuma ima dobre prognoze ako se dijagnosticira rano, međutim, često se dešava da se pacijenti obrate ljekarima kada je rak uznapredovao.
Ipak, pored vala optimizma, ovdje treba dodati kako se radilo o maloj grupi pacijenata te da nije bilo velikog diverziteta u godinama, rasi i etnicitetu sudionika. Danas, studije visokog kvaliteta uzimaju u obzir i individualne razlike te nastoje da među sudionicima kliničkih ispitivanja postoji diverzitet. Rezultati su ohrabrujući, ali će se morati testirati i na većem uzorku.

Vakcina za rak mjehura i kostiju testirana na psima

Ovo nije jedina imunoterapija za rak koja se trenutno razvija: nizozemski naučnici na psima rade pretkliničke studije vakcine protiv nekih vrsta raka mokraćnog mjehura i kostiju. Oni ciljaju protein zvani vimentin, koji je prisutan u nekim ćelijama raka. Vakcina „trenira“ imunološki sistem pacijenta da se bori protiv ćelija raka.

Jedan od pacijenata koji je primio ovu vakcinu, bio je belgijski ovčar Rax, koji je imao rak kostiju i kod kojeg su se tumori nakon terapije povukli.

Ovo sve znači da postoji velika mogućnost razvoja vakcina i protiv tumora koji nisu izazvani virusima.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG