Linkovi

“Lažni azilanti” prijete bezviznom režimu za BiH


Brojni žitelji zapadnobalkanskih država zatražili su azil u EU nakon što im je omogućeno da tamo dođu bez viza
Brojni žitelji zapadnobalkanskih država zatražili su azil u EU nakon što im je omogućeno da tamo dođu bez viza

Da li će "lažni azilanti” iz Makedonije i Srbije, koji se prijavljuju u Belgiji, Njemačkoj i Švicarskoj, pristigli nakon uvođenja bezviznog režima putovanja zemljama evropske unije otežati proces ukidanja viza za Bosnu i Hercegovinu?

Već poznati brojni slučajevi "lažnih azilanata" pokrenuo je evropske države koje su njime najviše pogođene da reaguju i od Srbije , Makedonije i Crne Gore traže da podsjete građane koji putuju u Evropsku uniju i na prava i na obaveze koje imaju. U Evropskom parlamentu na lažne azilante gledaju kao na posljedicu nedovoljne informiranosti građana tih država, država koje su nedavno dobile bezvizni režim.

Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, Tanja Fajon tim povodom kaže:

"U Belgiji smo svjedoci velikog broja onh koji traže azil, ali nemaju prava na to. Mislim da je veoma važno objasniti građanima Srbije, Makedonije i Crne Gore da vizna liberalizacija ne znači da možes doći u EU i tražiti azil, da ne znači da ih, te građane tamo čeka posao i prebivalište.”

O pojavi, problemu, neutemeljenog traženja azila belgijski državni sekretar za imigraciju i azil, Melchior Wathelet kaže:

"Broj onih Srbijanaca koji traže azil je veći nego za cijelu prošlu godinu. Po ovom poređenju vidi se koliko je veliko povećanje zahtjeva za azilom. Oni neće dobiti nikakvu zaštitu zato što su tražili azil, a mi ćemo od njih tražiti da se vrate u Srbiju. Ja im savjetujem da to učine dobrovoljno. U suprotnom, vratićemo ih silom u Srbiju sa kojom imamo sporazum o readmisiji. I mi ćemo taj sporazum i primjeniti."

O mogućem negativnom uticaju takvih slučajeva na process odobravanja bezviznog režima Bosni i Hercegovini gospođa Fajon kaže:

“Mislim da je veoma važna odgovarajuća kampanja i da što prije prestane taj talas ljudi koji traže azil jer, na drugoj strani, još uvijek tražimo da se ukinu vize za građane BiH i Albanije. Već se pomalo osjeća negativna atmosfera u Evropskoj uniji. Ako broj lažnih azilanata bude znatan, mogli bi smo, moguće je , vidjeti usporavanje procesa oslobađanja obaveze pribavljanja vize državljanja BiH i Albanije."

Tanja Fajon upozorava da bi i činjenica da je u BiH godina izbora mogla loše uticati na proces sticanja bezviznog režima. Posebno, kaže ona, ukoliko bosanskohercegovački političari budu proces koristili u svrhe vlastite kampanje i sticanja političkih poena.

XS
SM
MD
LG