Linkovi

Budi se vijetnamska industrija kave


Zelena zrna kave na farmi u Buon Ma Thuotu, Vijetnam (Photo: VOA / Daniel Schearf)
Zelena zrna kave na farmi u Buon Ma Thuotu, Vijetnam (Photo: VOA / Daniel Schearf)
Kad mislimo o kavi, većina nas ne pomišlja na Vijetnam. Ali ta zemlja, na jugoistoku Azije, ove je godine pretekla Brazil i tako postala najveći svjetski izvoznik kave. Ono što vijetnamska industrija kave sada pokušava, to je promijeniti svoju reputaciju izvoznika kave niže kvalitete.

Zbog loše sezone, loših vremenskih uvjeta, u Brazilu, vijetnamski je izvoz kave izbio na sami svjetski vrh ove godine. Ali sva su zrna vijetnamske kave vrste robusta – nižekvalitetne vrste, sa većim sadržajem kofeina, koja se koristi za espresso i za proizvodnju instant kave.

Dang Le Nguyen (D. Schearf/VOA)
Dang Le Nguyen (D. Schearf/VOA)
Najveći vijetnamski proizvođač, kompanija Trung Nguyen, želi promijeniti reputaciju Vijetnama kao proizvođača jeftine kave. Njezin predsjednik Dang Le Nguyen Vu pije deset šalica kave dnevno i želi da isto čine i drugi kako bi se povisila domaća potrošnja, inače prilično niska, i u zemlji osnažila kultura uživanja kave.

“Imamo i količinu i kakvoću robusta kave, na prvom je mjestu u svijetu. Ono što nemamo, to je industrija pakiranja, industrija koja će proizvod učiniti atraktivnim, i nemamo priču, a to je ono što je potrebno da bi svijet razumio. Vijetnam bi trebao biti značajna zemlja, i ne samo zbog količine.”

Vijetnamski nacin pripremanja kave (D. Schearf/VOA)
Vijetnamski nacin pripremanja kave (D. Schearf/VOA)
Na vijetnamski način pripremanja kave utjecali su Francuzi, koji su zrna i donijeli u svoju bivšu koloniju. Ali industrija je krenula tek u nekoliko zadnjih desetljeća i vijetnamska kultura kave relativno je nepoznata izvan njegovih granica.

John Owens, američki nastavnik engleskog jezika, došao je u Buon Ma Thuot, središte vijetnamske industrije kave, da bi mogao uživati u snažnom okusu lokalne kave.

“Dok nisam došao u Vijetnam, nisam nikad čuo za vijetnamsku kavu, Ne mislim da je plasiraju na tržištu ili da svoj proizvod brendraju. Mislim da ona ide u mješavine s drugom kavom.”

Trung Nguyen to pokušava promijeniti, marketingom jedinstvenih proizvoda od kave, a radi i s uzgajivačima kave na poboljšanju kvalitete i povećanju efikasnosti proizvodnje.

Ma Chuong kavu uzgaja već više od 30 godina. Sustav navodnjavanja kapanjem, koji je, kaže ona, financirala kompanija, te tako štedi vodu i rad; tehnologija je mnogo produktivnija.

“Prve godine, prije uvođenja tog sustava, naša je proizvodnja iznosila 800 kg po hektaru. Ali druge godine, po uvođenju navodnjavanja kapanjem, proizvodnja je skočila na 1.400 kg po hektaru. Prošle godine, od početka do kraja berbe, iznosila je čak 2.040 kilograma.”

No, vijentamska proizvodnja i izvoz kave mogli bi uskoro kulminirati, kaže Le Ngoc Bayu, direktor zapadnovijetnamskog Agro-šumarskog znanstvenog i tehničkog instituta. Status Vijentama kao #1 svjetskog izvoznika kave, dodaje on, neće potrajati.

“Prvo, vijetnamska vlada nema program ni politiku za širenje područja za uzgoj kave. U kolovozu ove godine, ministar za poljoprivredu donio je odluku za plan razvoja industrije kave do 2020. godine i naše vizije do 2030. godine. Prema tom planu, ukupna površina pod kavom u Vijetnamu bit će smanjena, do 2020. godine, na 500.000 hektara.”

Cvjetanje kave na farmi u Buon Ma Thuotu (D. Schearf/VOA)
Cvjetanje kave na farmi u Buon Ma Thuotu (D. Schearf/VOA)
U međuvremenu, insajderi u industriji kave kažu da je još uvijek moguće poboljšati kvalitetu bez obzira na to što bi se izvoz mogao izravnati.
XS
SM
MD
LG